ABONE OL
Neredeyse elimizi attığımız her besinde yoğun katkı maddeleriyle karşılaştığımız günümüz gıda sektöründe, doğallık arayışımız giderek artmaktadır.
Doğadan gelerek saflığını koruyan her besinin vücudumuza olan faydası, büyük bir sağlık sınavından geçtiğimiz şu günlerde daha net bir şekilde hissedilmektedir.
Propolisin insanlar için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Bal ve Arı Ürünleri Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, doğanın insanlara sunduğu en büyük hediyelerden biri olan propolisi detaylı bir şekilde anlattı.
Propolis Nedir, Nasıl Oluşur?
Propolisin arı kolonisinin yaşamında hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Ahmet Bağran Aksoy, şu bilgileri paylaştı: “Propolis, yapışkan ve reçineli bir maddedir. Bal arıları, değişik bitkilerden topladıkları maddeleri kovanlarına getirir ve bu maddeleri işleyerek propolise dönüştürürler.
Propolis Hangi Ağaçlardan Toplanır?
Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlar gibi çeşitli bitkilerden toplanmaktadır. Arılar, propolisi kovanın iç duvarlarını düzgün hale getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmak ve dışarıdan gelen diğer canlıların içeri girmesini engellemek amacıyla kullanırlar. Ayrıca, kovanlarına girdikten sonra ölen canlıları propolis ile mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis, kovandaki larvaları, mantarları ve bakterileri hedef alarak antibiyotik etkisi gösterir.”
Propolisin Faydaları Nelerdir?
- Vücut direncinin artırılmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olur.
- Hücre yenileyici özelliği vardır.
- Yapılan araştırmalarda ülser, iltihaplı hastalıklar ve yanıklar üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
- Farenjit gibi hastalıklarda kullanılabilir.
- Bakteri üremesini engelleyerek mikroplardan arındırma sağlar.
- Diş eti hastalıklarına karşı etkilidir.
Propolis Nasıl Kullanılır?
Ahmet Bağran Aksoy, propolisin nasıl kullanılacağına dair şu bilgileri verdi: “1 tatlı kaşığı doğal işlenmemiş ham bala, yarım çay kaşığı toz propolisi iyice karıştırarak özellikle sabah aç karnına tüketmek, vücuda her anlamda katkı sağlamaktadır.”