Propolis: Doğanın Şifası
Arıların kovanlarını mikroorganizmalara ve dış etkenlere karşı korumak amacıyla ürettikleri propolis, genellikle kavak ve çamgillerin reçinelerinden elde edilmektedir. Arıların bu doğal maddeyi kullanarak kovanlarındaki çatlakları onardıkları bilinmektedir. Uzman Taşgın, propolisin bileşiminde yaklaşık olarak %45 reçine, %30 balmumu, çeşitli fenolik bileşikler, %5 mineral ve vitaminler bulunduğunu belirtmektedir. Propolisin antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör özelliklere sahip olduğu da vurgulanmaktadır.
Propolisin sahip olduğu biyolojik ve iyileştirici özellikler, onu doğal bir ilaç olarak antik çağlardan beri yaygın bir şekilde kullanılmasına olanak tanımıştır. Taşgın, propolisin faydalarını aşağıdaki gibi sıralamaktadır:
- Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
- Düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığını azaltır. Bu durum, antibiyotik kullanımını da minimize eder.
- Propolisin solunum yolu rahatsızlıkları, ağız yaraları, aftlar, uçuklar ve mide bağırsak sorunlarında etkili olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca, kansere karşı faydaları da ortaya konmuştur.
- Bilimsel çalışmalarda propolisin sağlıklı ve canlı hücre sayısını artırdığı da gözlemlenmiştir.
Propolisin Antiviral Özelliği Üzerine Bilimsel Araştırma
2014 yılında Kyushu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmada, influenza virüsüne karşı propolisin etkinliği incelenmiştir. Taşgın, “Bu enfeksiyonu geçiren hastalar iki gruba ayrıldı; bir gruba düzenli olarak propolis verildi. Propolis alan grubun hastalık semptomlarında daha hızlı bir iyileşme gözlemlendi. Araştırmacılar, propolisin antiviral özelliklerinden dolayı influenza virüsüne karşı etkili olduğunu ve grip semptomlarını azalttığını tespit etmiştir,” şeklinde açıklamada bulunmaktadır.
Propolisi Beslenme Düzenine Nasıl Dâhil Edebiliriz?
Propolisin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda bilgiler veren Taşgın, şu ifadeleri kullanmaktadır: “Günlük bağışıklık desteği olarak propolisi damla formunda tüketebiliriz. Yetişkinler için günde 20 damla, çocuklar için ise 10 damla önerilmektedir. Propolisin iki çeşidi vardır: suda çözünen ve suda çözünmeyen.”
“Suda çözünen propolisi, su, süt, meyve suyu, çay veya kahve gibi içeceklerinize damlatarak kullanabilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi ise bal, yoğurt, ekmek veya pekmez ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Her gün bir kaşık ham bala bir kaşık sirke, 10 damla propolis, bir tutam zencefil, zerdeçal ve tarçın ekleyerek iyice karıştırıp günde en az 2 defa tüketmenizi öneririm. Bu sayede bağışıklık sisteminiz desteklenirken vücudunuz için antiviral bir ortam da oluşturmuş olursunuz.”