Evde kolayca hazırlayabileceğiniz, herkesin severek tükettiği bir tatlı olan sütlaç, özellikle sıcak yaz günlerinde serinletici bir alternatif sunar. İçeriğinde pirinç, şeker ve süt barındıran bu lezzetli tatlı, adeta anne elinden çıkmış gibi bir tada sahiptir. Sütlaç yapmak oldukça basit ve eğlencelidir. Peki, ev yapımı sütlaç için hangi malzemeleri kullanmalıyız? İşte, pratik ve kolay sütlaç tarifi ile sütlaç yapımının detayları…
Sütlaç için gerekli malzemeler:
- 7 su bardağı süt
- 1 su bardağı süt (pirinç için)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı şeker
- Dilerseniz küçük bir parça damla sakızı
Üzeri için:
- Dilerseniz tarçın veya fındık
Pratik ve Kolay Sütlaç Nasıl Yapılır?
Birinci adım: Sütlacın en önemli bileşeni süttür. Kullanacağınız sütün doğal ve organik olması, tatlıya katacağı lezzeti artırır. Özellikle tam yağlı süt tercih ederseniz, sütlaçınız daha kremamsı bir kıvama sahip olacaktır. Öncelikle, derin bir tencerede sütü kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte yaklaşık 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Eğer damla sakızı kullanacaksanız, bu noktada sütün içine ekleyerek karıştırın; bu, tatlıya hoş bir aroma katacaktır.
İkinci adım: Pirinçleri 1 bardak su ile iyice yıkayıp süzün. Ardından, bu pirinçleri 1 bardak soğuk sütle birlikte tencereye alarak, arada karıştırarak haşlayın. Süt kaynadıktan sonra, pirinçleri 5 dakika daha pişirin. Sonrasında, 7 su bardağı sütü yavaşça ekleyin.
Üçüncü adım: Karışımı orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya yaklaştığında şekeri ekleyin. Ocağı kısık ateşe alın ve karıştırarak yaklaşık yarım saat pişirmeye devam edin. Bu aşamada, sütlaç kıvamını alacaktır.
Dördüncü adım: Pişen sütlacı, servis kaselerine dökün. Soğuduktan sonra üzerini bir tepsiyle kapatıp buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletin. Servis yaparken, isterseniz üzerine tarçın veya fındık serpiştirerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun!