Potasyumun Önemi ve Eksikliği
Potasyum, vücudumuz için hayati öneme sahip olan minerallerden biridir. Diğer mineraller kadar sık duyulmasa da, sinir iletimi, kas kasılması ve düzenlenmesi gibi kritik işlevleri vardır. Ayrıca, vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasında, kalp ritminin düzenlenmesinde ve böbrek taşlarının önlenmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Diyetisyen Elif Kübra Bostancı, potasyum eksikliği hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.
Bostancı’nın açıklamaları şöyle:
Sağlıklı bir bireyin günlük diyetle 4.600 miligram potasyum alması önerilmektedir. Bu gereksinim, sporcular, yüksek tansiyon hastaları ve böbrek taşı ya da osteoporoz gibi sağlık sorunları olan bireylerde değişiklik gösterebilir.
Potasyum eksikliği (hipokalemi) nedir? Neden oluşur?
Kusma, ishal gibi vücuttan sıvı kaybının çok olduğu durumlarda, diüretik ilaç kullanımı ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi etkenler potasyum eksikliğine yol açabilir. Ayrıca potasyumdan yetersiz beslenmek de eksikliğe neden olmaktadır. Kan potasyum seviyesinin 3.4 mEq/L’nin altına düşmesi, potasyum eksikliği yani hipokalemi olarak kabul edilmektedir.
Yapılan son araştırmalar:
- Kas krampları, kronik yorgunluk, depresyon ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarının düşük potasyum seviyeleri ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
- Adet dönemlerinde potasyumdan zengin gıdalar tüketmenin, kramplar ve rahatsızlık hissine iyi geldiği bilinmektedir.
- Potasyum eksikliğinin en etkili çözümü, diyetle potasyum alımını artırmaktır.
Potasyumdan zengin besinler nelerdir?
- Tatlı patates, muz, yoğurt, portakal, kivi, mantar, avokado ve ananas, potasyum açısından zengin gıdalardır.
- Barbunya, fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller de potasyum bakımından oldukça zengindir.
- Sağlıklı bir birey, yeterli ve dengeli beslenme ile günlük ihtiyaç duyduğu potasyumu alabilmektedir.