Portekiz mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan belem turtası, dünya genelinde büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Diğer adıyla Pastéis de Nata ya da Pasteis de Belem olarak bilinen bu muhteşem tatlı, kat kat açılmış hamuru ve içindeki yumuşak muhallebi dolgusuyla öne çıkıyor. Ancak bu eşsiz lezzetin gerçek tarifini sadece 5 kişi biliyor. Peki, bu ilginç rivayet nereden geliyor?
1820’li yılların sonrasında manastırların kapanmasıyla birlikte, bu lezzetli turtanın yapımı işsiz kalan rahiplere geçmiş. En güzel belem turtaları, bu rahiplerin elinden ve Pasteis de Belem’den çıkmaya başlamış. Mükemmel tarif, sadece 5 kişiye verilmiş ve bu şanslı tarif sahipleri, bu lezzeti nesilden nesile aktarmaya devam etmiş. Gördüğünüz gibi, bu tarifin gerçek usulü hala bir sır gibi saklanıyor. Ancak, gerçek tadı aratmayacak bir tarifimiz var! Dilerseniz, kendi dokunuşlarınızı ekleyerek tarifi zenginleştirebilirsiniz. İşte, belem turtası yapmanın detayları…
Malzemeler:
- Hamuru için:
- 150 gram un
- 120 gram tereyağı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1/2 çay bardağı soğuk su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- İç dolgusu için:
- 4 adet yumurta sarısı
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilin
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Nasıl yapılır?
Hamurun Hazırlanması:
- Unu bir kaba alın ve üzerine 60 gram kadar tereyağını küçük parçalar halinde ekleyin.
- Tuz ekleyerek karıştırın. Ardından, elma sirkesi ve soğuk suyu yavaşça ilave edin. Su miktarını dikkatlice ayarlayın; fazla gelirse kullanmayın.
- Elde ettiğiniz hamuru toparlayın, streç filme sarın ve yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakın.
- Tezgahınızı hafifçe unlayın ve dinlendirdiğiniz hamuru merdane yardımıyla mümkün olduğunca geniş bir şekilde açın.
- Kalan tereyağını streç filmin içine alıp dikdörtgen bir şekil verin, ardından hamurun ortasına yerleştirin.
- Hamurunuzu üçe katlayın ve merdane ile hafifçe açın. Streç filme sarıp 20 dakika dinlendirin. Bu katlama ve açma işlemini iki kez tekrarlayın.
- Mini turta kalıplarınızın boyutlarında hamurlar kesin ve kalıplara yerleştirerek dolapta dinlenmeye bırakın.
Dolgunun Hazırlanması:
- Süt, yumurta sarısı, toz şeker, un ve nişastayı bir tencereye alın.
- Çırpma teli ile karıştırarak ocağın üzerine koyun.
- İçine çubuk tarçını ekleyin ve karışım kıvam almaya başlayıncaya kadar pişirin.
- Kıvam almaya yaklaştığında çubuk tarçını çıkarın ve portakal ile limon kabuğu rendesini ekleyin.
- Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın ve vanilini ekleyin. Biraz soğuması için çırpma teli ile karıştırın.
- Dinlendirdiğiniz mini turtaların içini, pay bırakarak doldurun.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hamur pişene ve üzeri kızarana kadar pişirin.
- Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp afiyetle tüketin.
Afiyet olsun!