- Hazırlama Yöntemi: Yağda
- Kaç Kişilik: 4 – 6 Kişilik
- Hazırlanma Süresi: 40 dk
- Pişirme Süresi: 20 dk
Gerekli Malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
Börek İçi İçin:
- 200 gram yağsız beyaz peynir veya lor peyniri
- 1/4 demet maydanoz
Kızartmak İçin:
- 2 su bardağı ayçiçeği yağı
Hazırlanışı
Hem çıtır hem de içi puf gibi olan peynirli puf böreği, çay saatlerinizi veya kahvaltı sofralarınızı renklendirmek için harika bir seçenek! Hazırlaması ve pişirmesi toplamda sadece 1 saat süren bu eşsiz lezzeti mutlaka denemelisiniz. Peki, peynirli çıtır puf böreği nasıl yapılır? İşte detaylı tarif:
Püf Noktaları:
- – Hamurların kenar kısımlarını kapatırken dikkatli olun. Aksi takdirde, hamurlar kızarma esnasında puf gibi kabarmaz ve iç malzemeler dışarı çıkabilir.
- – Kızartma işlemi öncesinde, hazırladığınız böreklerin üzerini hafif nemli bir bezle örtmeyi unutmayın.
Peynirli Puf Böreği Nasıl Yapılır?
1. adım: Geniş bir karıştırma kabına unu alın. Ortasında bir boşluk açın ve yumurtayı kırın.
2. adım: Unun kenarlarına elenmiş kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş su ekleyerek tüm malzemeyi yoğurun ve hamuru toparlayın.
3. adım: Hamur, çok sert veya yumuşak olmamalıdır. Gerekirse azar azar un ekleyerek 8-10 dakika daha yoğurun.
4. adım: Kıvam alan hamurun üzerini temiz bir nemli mutfak beziyle örtün ve oda sıcaklığında 45-50 dakika dinlendirin.
5. adım: İç malzemeleri hazırlamak için beyaz peyniri ince rendeyle rendeleyin. Maydanoz yapraklarını ince ince doğrayarak rendelenmiş peynirle karıştırın.
6. adım: Dinlenen hamuru ufak bezeler halinde bölün ve mutfak tezgahında yuvarlayın. Hafif unlanmış tezgah üzerinde oklava ile olabildiğince ince açın. Hamurun ince olması, böreklerin çıtır çıtır olmasını sağlar.
7. adım: Açtığınız hamurları hamur ruleti veya bir kalıp yardımıyla üçgen şeklinde kesin. Tüm hamur bezeleri için bu işlemi tekrarlayın.
8. adım: Üçgen hamur parçalarının yarısını bir kenara ayırın. Kalan üçgenlerin ortasına hazırladığınız iç malzemeyi koyun.
9. adım: Üzerlerine birer üçgen hamur parçası kapatarak kenarlarını hamur ruleti veya çatal ile bastırarak kapatın. Bu, böreklerin puf puf olmasını sağlayacaktır.
10. adım: Derin bir tencerede ayçiçeği yağını kızdırın. Muska şeklini verdiğiniz puf böreklerini, kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın.
Son adım: Kızaran börekleri bir kevgir yardımıyla kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün. Böreklerinizi ılık olarak servis edebilirsiniz. İsterseniz, soğuyan börekleri fırında beş dakika düşük ısıda ısıtmanızı öneririz.
Afiyet olsun!