1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Pestisitler: Tanım, Türler ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Pestisitler: Tanım, Türler ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pestisit Nedir?

Pestisit Nedir?

Pestisit, tarımda zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak veya zararlarını azaltmak amacıyla kullanılan kimyasal veya biyolojik maddelerden oluşan bir karışımdır. Bu maddeler, böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar gibi insanlara ve tarım ürünlerine zarar veren organizmalarla mücadele etmek için tasarlanmıştır. Pestisitler, kimyasal bileşenlerin yanı sıra virüsler veya bakteriler gibi biyolojik ajanlar, antimikrobik ve dezenfektanlar gibi çeşitli formlarda olabilir.

Pestisitlerin Zararları

Pestisitlerin Zararları

Pestisitlerin kullanımı bazı avantajlar sağlasa da, insan sağlığına ve çevreye potansiyel zararları da bulunmaktadır. Kullanılan pestisitlerin çoğu, hedef organizmalara karşı seçici bir etkinlik göstermediğinden, diğer organizmalar üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. İnsanlar, pestisitlerin kullanıldığı bitkileri tükettiğinde, bu maddeler insan sağlığında çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Kimyasal pestisitlerin ve etken maddelerinin akut toksik etkileri bulunmakta olup, bu durum genellikle tarım işçileri arasında daha yaygındır.

Pestisit Türleri

  • İnsektisit: Böcek ve haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.
  • Fungusit: Mantarları hedef alan ilaçlardır.
  • Herbisit: Yabancı otlara karşı etkili olan ilaçlardır.
  • Mollusit: Yumuşakçalar için kullanılan ilaçlardır.
  • Rodentisit: Kemirgenlere karşı etkili ilaçlardır.
  • Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.
  • Akarisit: Akarlar üzerindeki etkisiyle bilinen ilaçlardır.

Pestisitlerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Pestisitlerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Pestisitlerin kimyasal bileşenleri, hedef dışındaki organizmalarda çeşitli hastalıklara yol açabilir ve hatta ölümcül etkiler yaratabilir. Tarım işçileri üzerinde yapılan araştırmalarda, pestisitlere maruz kalan bireylerde kromozom anomalileri ve kardeş kromatid değişimlerinde artış gözlemlenmiştir. Kronik etkileri ise, karaciğer, böbrek ve kaslarda bozukluklar gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Özellikle fetal yaşam döneminde, pestisitlerin plasentayı geçerek fetüse ulaşması, düşük, hiperpigmentasyon ve hiperkeratatik doğumlar gibi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Hayvan deneyleri, radyoaktif olarak işaretlenmiş pestisitlerin anne üzerinden fetüse geçişini ve fetüsün göz, sinir sistemi ve karaciğerine yerleşimini göstermektedir. Organofosfat ve karbamat bazlı insektisitler, periferal ve merkezi sinir sistemi üzerinde doğrudan etkiler göstererek canlıların yaşamını tehdit edebilmektedir.

Pestisitler: Tanım, Türler ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin