1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Patlıcan nasıl kurutulur?

Patlıcan nasıl kurutulur?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Patlıcan yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Patlıcan kurusu nasıl kurutulur öğrenmeden evvel kuru patlıcanı hangi yemek çeşitleri için kullanacağınızı belirlemeniz başlangıç olarak size kolaylık sağlayacaktır. Kuru sebzenizi dolmalık olarak mı kullanacaksınız yoksa kavurmalık, kızartmalık yahut diğer bir çeşit olarak mı tüketeceksiniz? Her birinin kendine mahsus ve farklı biçimlerde kurutma yolu mevcuttur. Sizin için bilinen yollarla patlıcanı nasıl kurutacağınızı adım adım açıkladık. Lakin öncelikle patlıcan satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık.

Patlıcan almadan evvel dikkat edilmesi gerekenler:

-Alacağınız patlıcanların eğri olmamasına ve biçimleri düzgün olan patlıcanlar seçmeye itina gösterin.
-Kurutma sürecini hangi çeşit yemeğiniz için yaparsanız yapın, düz bir patlıcanı dolmalık kurutma için oymak yahut kızartmalık için dilimlemek eğri bir patlıcanla çalışmaktan çok daha kolay olur.
-Seçeceğiniz patlıcanların uzunlukları da kurutma sürecine hazırlık etabında değerlidir. Çok küçük yahut çok büyük patlıcanları tercih etmemeniz
yine her çeşitte kurutmanız için bilmeniz gereken en değerli bilgidir.
-Mutlaka taze ve parlak kabuklu olanları satın alın.

Kurutma süreci öncesi bilmeniz gerekenler:

Kurutma süreci çoklukla birçok usulle elde edilebiliyor. Bu tekniklerden en bilineni fırında ve meskende patlıcan kurutma süreçleridir.

-Fırında kurutacaksanız, mesken tipi bir fırınınızın olması size kâfi malzemeyi sağlayacaktır.
-Eğer meskende güneş alan, hafif rüzgar gören bir balkon, teras yahut bu şartlara uygun rastgele bir köşe de kurutma formülü yapacaksanız,
bu ortamlar işinize yarayacaktır.

Mükemmel kurutma usulü için teklifler:

-Patlıcanlarınızı yıkayabileceğiniz geniş bir kap, bıçak, dolmalık için oyma aparatı, haşlama tenceresi ve kurutma tepsileri ile başlayabilirsiniz.
-Sebzeler meyveler üzere ağaçlarda değil de daha çok toprağa yakın aralarda yetiştiği için daha çamurlu olabilir. Yıkarken bunu göz önünde bulundurarak daha dikkatli yıkamanız gerekebilir.
-Patlıcanlarınızı kurutmak üzere ayıklarken elde ettiğiniz, kullanmayacağınız çekirdekli iç kısımları üzere yerlerini çeşitli sebzeler ile pişirerek bir yemek yapmak üzere derin dondurucunuzun bir köşesine koyarak değerlendirebilirsiniz.
-Açık havada kurutma sistemini tercih ediyorsanız, bunun için havanın güneşli olduğu devirleri tercih edebilirsiniz; geceleri ve yağmurlu günlerde sebzelerinizi içeri taşımanız da tekrar değerli bir nokta.
-Patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz lakin bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar üzere hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir. Üstelik gölgede kurutma yolu patlıcanın kararmasının da önüne geçer.
-Kurutmalık patlıcanlarınızı gönül rahatlığıyla saklayabilmeniz için takır takır kuruduklarını görene kadar kurutma sürecine devam etmenizde yarar var.
-İpte kurutma yapacaksanız, patlıcanları ipe takarken birbirine yapışık olarak dizmemeye ihtimam göstermelisiniz. Ortalarında boşluk bırakmazsanız temas halindeki noktalar nemli kalarak çürüyebilir.
-Bez yahut kağıt torbalar, kapaklı kutular, cam kavanozlar ve bunları yerleştirebileceğiniz rutubetsiz, kuru, gölgeli bir ortam sayesinde kurumuş sebzenizi artık keyifle saklayabilirsiniz.

 Fırında patlıcan nasıl kurutulur?

-Kurutulmuş patlıcanın lezzetinden dört mevsim yoksun kalmak istemiyor olabilirsiniz. Rastgele bir formda hazırladığınız patlıcanları bir kurutma tepsisine yahut boyutlarına nazaran fırının ızgara telleri üzerine koyabilirsiniz.
-Bu sürece başlarken fırınınızın ısısı elinizi içine uzattığınızda elinizi yakmayacak kadar olmalıdır. Bu ısıda tepsinizi ortalama 2 yahut 3 saat kadar bekletebilirsiniz.
-Sonrasında fırını soğutup tepsinizi çıkarıp, birebir süreci kuruma tam manasıyla gerçekleşene kadar tekrarlamanız gerekir.

Geleneksel Antep tarzı patlıcan nasıl kurutulur?

-Gaziantep mutfak kültüründe kurutulmuş sebzeler epey kıymetli bir yere sahiptir. Antep metodu patlıcan nasıl kurutulur derseniz, burada güneşte kurutma formu ön plana çıkar.
-Gaziantep’te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken evvel çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol ölçüde güneş alan çatılarda, teraslarda yahut balkonlarda kurutulmaya bırakılır.
-Bu kaidelerde ortalama 10 yahut 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu müddet 3 haftaya kadar uzayabilir.

Patlıcan dolması nasıl kurutulur? 

-Antep yordamı olarak bu noktada öne çıkan ayrıntılar ise, yuvarlak görünümlü dolgun patlıcanların kullanımıdır.
-Bu patlıcanlar başları alındıktan sonra, uzunluğuna nazaran iki yahut üç büyük dilim halinde kesilir.
-Çekirdekleri oyularak çıkartılır ve ufak bir bıçak yardımıyla içleri kazınarak temizlendikten sonra iplere takılarak güneş gören bir yere asılır.

 

Patlıcan nasıl kurutulur?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin