1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Pandemi Sürecinde Sosyal Medya ve Psikolojik Etkileri

Pandemi Sürecinde Sosyal Medya ve Psikolojik Etkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi süreciyle birlikte, evde daha fazla vakit geçirirken alışkanlıklarımızda köklü değişimler meydana geldi. Artık sosyal medya platformlarını daha sık kullanıyor, ekran maruziyetimiz artıyor ve sosyalleşme ihtiyaçlarımızı sanal dünyada gidermeye çalışıyoruz. Gerçek yaşamdan uzaklaştıkça, sanal dünyada daha fazla varlık göstermeye başladık. Bu durum, sosyal medyanın olumsuz etkilerinin artmasına neden oldu. Uzmanlar, kısıtlama sürecinden olumsuz etkilenen kişilerin sanal dünyanın psikolojik yansımalarına dikkat çekiyor. Hayatımızda, tedaviye muhtaç yepyeni bir bağımlılık faktörü ortaya çıkıyor: Sosyal medya.

Peki, sosyal medyanın ve sanal dünyanın hiç mi olumlu yönleri yok? Elbette var. Ancak, sağlıklı bir yaşam dengesi kurabilmek adına sosyal medya kanallarını bilinçli bir şekilde kullanmak şart. İşte Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, sosyal medya ve internet kanallarının olumlu taraflarına yönelmenin önemini vurgulayarak, bağımlı olmadan nasıl kullanılabileceğini açıklıyor. Her teknolojik gelişmenin iyi ve kötü yanlarının olduğuna dikkat çeken Güldaş, “Mühim olan iyi yönlerini hayatımıza entegre etmek. O zaman gelişimsel teknoloji kanalları bizi daha ileriye götürür. Teknolojiyi faydaya çevirmek gerek. Yoksa internette zaman geçirerek, sosyal medya bağımlısı olarak, manipülasyonun etkisi altında kalarak analiz etme yeteneğimizi köreltebiliriz” diyor.

Sosyal Medya Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Gerçeklikten Uzaklaşmayın: Sanal dünyanın etkileşimi, insanları gittikçe gerçeklikten uzaklaştırıyor. Sosyal medyada gerçek olmayan hayatlar yaratılarak, bireylerin en güzel anlarının sergilendiği bir platforma dönüşüyor. Bu da kişide gelgitlere yol açarak, kişilik bozuklukları yaratabiliyor. Sanal bir hayat, sanal arkadaşlıklar ve dostluklar bireyleri yalnızlaştırıyor. İnsanlar, nasıl bir hayat yaşamak istiyorlarsa önce onu kurguluyor, sonra sosyal platformlarda paylaşıyorlar. Bu durum, kişilerin özgüven eksikliği ile doğrudan bağlantılıdır. Doğallıktan uzaklaşmadan, sanal dünyayı yakınlarımızdan veya dostlarımızdan haber almak amacıyla kullanmak en doğru yoldur.
  • Sanal Dünyada Var Olanlara Sahip Olmayı Beklemeyin: Sosyal medya, insanların yaşamadıkları hayatları yaşadıkları ve gösterdikleri bir platform haline geldi. Bu şekilde kullanılan sosyal medya, kişilik bozukluklarına yol açmaktadır. Kişiler, yarattıkları sanal dünyaya inanmaya başlayınca, gerçek hayatlarında bunun eksikliğini duyuyor ve depresyona girebiliyorlar. Bu nedenle, sanal platformların gerçek olmasını beklememek ve bu bilinçle hareket etmek önemlidir.
  • Sizi Bağımlısı Yapmasına İzin Vermeyin: İnsanların en temel duygularından biri olan takdir edilme, kabul edilme ve beğenilme ihtiyacı, sosyal medya ile tatmin edilmeye çalışılıyor. Bu durum, bağımlılığa yol açabilir. Sosyal medya hesaplarınıza uyanır uyanmaz bakıyorsanız, burada bir sorun var demektir. Günde 3-4 saat sosyal medyada harcamak, gerçek yaşamla bağlarınızı zayıflatır.

Olumlu Yönden Kullanım Önerileri

  • Bilgiye Ulaşmak ve Kendinizi Geliştirmek İçin Kullanın: Günümüzde alışkanlıkların değişmesi ile birlikte, sosyal medya ve interneti bilgiye ulaşmak için kullanmalıyız. Kendini geliştirmek isteyen herkes, internetten birçok eğitim ve video bulabilir. Yabancı dil öğrenmek veya kişisel gelişim üzerine meraklıysanız, bu kaynaklardan faydalanabilirsiniz.
  • Kitap Okumayı Es Geçmeyin: İnterneti bilgiye ulaşmak için kullanmalıyız, ancak kitap okumayı da unutmamalıyız. Kitap okumak, farklı bir öğrenme deneyimi sunar ve hafızanın çalışmasını destekler. E-kitaplar sayesinde de birçok kitabı dijital ortamda bulup okuyabiliriz.
  • Sosyal Medyayı Paylaşım Aracı Olarak Görün: Sosyal medya, bireylerin duygularını paylaşabileceği, acılarını dindirebileceği ve destek alabileceği bir platformdur. Bu yönünü olumlu bir şekilde değerlendirmek önemlidir.
  • Hasret Kaldığınız Dostlarınızla Mesafeleri Yok Edin: Sosyal medya, uzaklıkları ortadan kaldırarak dostlarımızla iletişim kurmamıza olanak tanır. Pandemi döneminde görüşemediğimiz arkadaşlarımızla aramızdaki mesafeleri kapatmak için interneti kullanabiliriz.
  • Gerçeklik ile Sanallık Arasındaki Dengeyi İyi Kurun: Her zaman kendiniz olun ve sosyal medyada da kim olduğunuzu gösterin. Denge çok önemlidir; sosyal medyaya fazla zaman harcadığınızda, gerçek yaşamınızı ihmal edebilirsiniz.

Pandemi Sürecinde Sosyal Medya ve Psikolojik Etkileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin