Ömür Akkor’dan Türkiye Gastronomi Atlası
Ünlü şef Ömür Akkor, kendi çizim, not ve haritalarından oluşan “Türkiye Gastronomi Atlası”nı bir basın toplantısıyla tanıttı. Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesini kapsamlı bir şekilde keşfeden Akkor, bu süreçte ortaya çıkardığı lezzet noktaları ve gezi rotaları ile seyahatseverleri büyülemeyi hedefliyor. Ketebe Yayınları’nın yönetim ve editör kadrosunun katılımıyla gerçekleştirilen bu özel etkinlikte, Türkiye Gastronomi Atlası’nda yer alan kavut unundan çeşitli tarifler de Ömür Akkor tarafından hazırlanarak davetlilere ikram edildi.
Seyahat tutkunlarını ve yeni lezzet duraklarını keşfetmek isteyen gastronomi meraklılarını eşsiz bir yolculuğa çıkaracak bu kitap, yedi bölgenin ayrı haritalarını da okuyuculara sunuyor. Seyahat etmeyi sevenlerin kolaylıkla yanlarına alabilecekleri bu haritalar, Türkiye’nin zengin mutfak kültürünü gözler önüne seriyor.
Şef Ömür Akkor: “Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e keşfedilmeyi bekleyen çok nokta var”
İlk seyahatinin üzerinden tam 25 yıl geçen Ömür Akkor, “25 yıldan bu yana il il dolaştığım Anadolu’nun her noktası benim için ayrı bir keşifti. Bu kitapta göreceğiniz çizimlerin ve mutfakların bendeki anıları unutulmaz. Bir şehre giderken nerede ne yenir, neresi görülmelidir, o ilin en lezzetli yemeği nedir gibi konuları bu kitapta çizimlerimle aktarmaya çalıştım. Tatile çıkacaklara, keşfetmeyi ve iyi yemek yemeyi sevenlere rehber olmasını arzuladığım Türkiye Gastronomi Atlası, aynı zamanda Anadolu’nun kültür yelpazesini de bizlere gösteriyor” dedi.
“Anadolu’nun eşsiz yemeklerini tarihe not düşmek istedim”
Toplantıda Türkiye’nin dört bir yanından getirilen lezzetler, Türkiye Haritası üzerinde ait oldukları bölgelerde sergilendi. Ömür Akkor, yıllar süren seyahatleri sonucunda keşfettiği lezzetlerin yanı sıra, kendi reçetelendirip yeniden yorumladığı yemeklerin hikayeleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Yemek medeniyetinin başkenti olarak Anadolu’yu tanımlayan Akkor, az bilinen ya da unutulmaya yüz tutmuş yemekleri Türkiye’nin Gastronomi Atlası kitabında toplayarak tarihe not düşmek istediğini vurguladı.
Şef Ömür Akkor Kimdir?
Ömür Akkor, Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur ve hâlâ ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümüne devam etmektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Gastronomi bölümünde “Anadolu Mutfak Tarihi”, “Osmanlı Mutfağı” ve “Türk Mutfağı” dersleri vermektedir. 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazısı olan Alaca Höyük’teki kazı çalıştayı ekibinde şef olarak görev yapmakta ve 4000 yıllık yemeklerin hayata geçirilmesine katkı sağlamaktadır. Son 25 yılda Türkiye mutfağı üzerine kapsamlı çalışmalar yapmak amacıyla 81 ili gezmiş ve “Türk Mutfağı için 350.000 km” projesini tamamlamıştır. Bu proje, “Türk Mutfağı için 500.000 km” olarak devam etmektedir. Ayrıca, bu seyahatler sonucunda yazdığı “Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi”nin ilk cildi 2016 yılında, ikinci cildi 2018’de ve üçüncü cildi 2020 yılında yayınlanmıştır. Türk mutfak kültürü üzerine kaleme aldığı 28 yemek kültürü kitabı ile birlikte, görme engelliler için hazırladığı 3 adet yemek kitabı da bulunmaktadır. 2013, 2014 ve 2016 yıllarında yazdığı kitaplar, yemek kitaplarının Nobel’i sayılan Gourmand Cookbook Awards tarafından kendi kategorilerinde dünyanın en iyisi seçilmiştir.