Obezite Sorunu ve Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, obezitenin son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de alarm verici bir şekilde arttığını ve bu durumun birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini vurguladı. Özellikle çocukluk döneminde obezite sorununun giderek daha yaygın hale geldiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Varol, bu konuda şunları ifade etti:
“Pandemi sürecinde obezitenin artış gösterdiğini gözlemledik. Bizim arzuladığımız şey, hızlı gıda tüketimi değil. Çünkü kızartmalardan, işlenmiş et ürünlerinden kaynaklanan beslenme alışkanlıkları, bireyleri daha fazla yemeye teşvik ederken hareketliliklerini de azaltıyor, bu durum obeziteyle mücadelede önemli bir engel teşkil ediyor. İlk baştan beri önerdiğimiz şey, mevsiminde tarladan toplanmış, taze ve daha az katkı maddesi içeren gıdaların tercih edilmesidir. Çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlıklarının, ileriki yaşlarda sağlıklı bir yaşam sürüp sürmemekte büyük bir rol oynadığına inanıyoruz. Çocuklar ne kadar kaliteli, dengeli ve güvenli gıda tüketirse, yetişkinlik dönemlerinde de o kadar sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyorlar. Ancak günümüz koşullarında, hazır gıdaların ve işlenmiş et ürünlerinin içinde istenmeyen birçok katkı maddesi bulunuyor. Bu maddelerin çocukların büyüme ve gelişim süreçlerine olumsuz etkileri olduğu gibi, erişkinlikte hormonal ve metabolik hastalıklara da yol açabileceği konusunda ciddi endişeler var.”
‘Kadınlarda Obezite Daha Yaygın’
Prof. Dr. Varol, dünya genelinde ve Türkiye’de obezite oranlarının arttığını belirterek, “Obezite, vücutta yağ oranının istenilen düzeyin çok üzerinde olması demektir. Obezite ile birlikte birçok ciddi sağlık sorunu da ortaya çıkıyor; örneğin yüksek tansiyon ve şeker hastalığı, artık obezitenin kaçınılmaz sonuçları arasında yer alıyor. Ne yazık ki, obezite kadınlar arasında daha yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bunun birçok nedeni bulunmakta; çocuklar da dahil olmak üzere yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı bu sorunu daha da artırdı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, yalnızca kronik hastalıkların nedenini obezite ve kötü beslenme ile ilişkilendirmek değil. Yediğimiz gıdaların miktarı kadar içeriği de son derece önemli.” dedi.
Prof. Dr. Gamze Varol, tüketilen gıdaların içeriğine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Tükettiğimiz gıdaların tarladan soframıza gelene kadar güvenli ve sağlıklı olduğundan emin olmalıyız. Doğal gıdaları, mevsiminde üretilen ürünleri tercih etmek büyük önem taşıyor. Bir gıdanın sağlıklı olup olmadığını sadece son kullanma tarihi veya raf ömrüyle değerlendirmek yanıltıcı olabilir. O gıdanın tarlada nasıl üretildiği, hangi koşullarda yetiştirildiği, ne kadar pestisit kullanıldığı ya da mevsime uygun olup olmadığı gibi faktörlere de dikkat etmemiz gerekiyor. Belki de doğru tarım uygulamalarıyla üretilen gıdaların tüketimi, obeziteyle mücadelede önemli bir adım atmamıza yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu.