Süt eserleri yüksek kaliteli protein içermekle kalmaz, birebir vakitte kalsiyum açısından da hayli zengindir.
Kalsiyum, kemik sıhhati için kıymetli bir mineral olsa da proteinler de uzun vadeli tokluk hissi sağlayarak aşermeyi önler ve kilo kaybına takviye olur. Bu nedenle hem kalsiyum hem de protein içerdiği için süt eserleri hem besleyici hem de doyurucu olma özellikleriyle sağlıklı beslenmenin değerli bir kesimi.
Süt eserleri kıyaslandığından bilhassa öne çıkan bir cins var; Sky. Skyr, az yağlı kuark ve yoğurt ortasında sağlıklı bir orta yol olarak kabul ediliyor.
Neredeyse hiç yağ yok
100 gramında neredeyse hiç yağ bulunmazken, yüksek ölçüde kalsiyum içerir ve içerdiği protein, kalsiyumun emilimini artırır. Ayrıyeten skyr, bağırsak florasını olumlu tarafta etkileyen laktik asit bakterileriyle de bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bol ölçüde potasyum ve magnezyum içermesi nedeniyle de kan basıncını düşürüp, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Yüksek protein tokluk hissi sağlar
Skyr ve kuark, yüksek protein içerikleri ve düşük kalori ölçüleriyle kilo verme gayesi olanlar için en uygun seçenektir. Yüksek protein, kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur ve uzun periyodik tokluk sağlayarak daha az yemek yenmesine imkan tanır.
Ancak, her bir süt eserinin kendine nazaran avantajları ve dezavantajları olduğu için, süt ürünü seçimi ekseriyetle şahsî tercihlere ve sıhhat amaçlarına nazaran yapılmalıdır.
Skyr nedir?
Skyr, İskandinavya kökenli bir süt eseridir ve bilhassa İzlanda’da yaygın olarak tüketiliyor. Süzme yoğurda benzeyen lakin daha hafif bir tada sahip olan skyr, Baltık ülkeleri, Almanya ve Rusya üzere bölgelerde de sıklıkla yoğurt yerine taze ekşi süt peyniri olarak tercih edilir. Skyr’ın yapısal olarak yoğurt ile benzerlikleri bulunsa da, yoğurttan daha ağır ve kremamsı bir kıvama sahiptir. Bu özelliği, onu hem tat hem de besin bedeli açısından eşsiz klılıyor. Yüksek protein içeriği ve düşük yağ oranı ile skyr, sağlıklı bir atıştırmalık yahut yemek eklemesi olarak da popülerdir.