Narlı Lezzetler: Tarifler
Yemesi zahmetli ama vücuda sayısız faydası olan narı sadece bir meyve olarak tüketmekle kalmayın; aynı zamanda yemeklerinize ekleyerek de harika lezzetler elde edebilirsiniz. İşte nar ile yapabileceğiniz 4 muhteşem yemek tarifi:
Narlı ve Akçaağaç Şuruplu Kuzu Pirzola
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tane hardal
- 4 parça kuzu pirzola
- Kaya tuzu
- Tane karabiber
- 1/4 doğranmış taze nane
Nasıl yapılır?
- Küçük bir kapta zeytinyağı, nar ekşisi ve akçaağaç şurubunu karıştırın.
- Sarımsakları karışıma rendeleyin, ardından hardalı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Temizlenmiş kuzu pirzolalarının üzerine tuz ve karabiber serpin.
- Etlerin her iki tarafını da hazırladığınız karışıma bulayın ve fırın poşetinin içerisine yerleştirin.
- Fırında orta ya da iyi pişmiş olacak şekilde pişirin. Alternatif olarak, ızgarada da yapabilirsiniz.
- Servis yaparken taze nane ile süslemeyi unutmayın.
İçerisinde Nar Saklı Somon Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı brüksel lahanası
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Kaya tuzu ve karabiber
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı tatlı biber sosu
- 2 yemek kaşığı nar suyu
- 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 tutam kırmızı pul biber
- 1 kiloluk büyük somon
- Servis için taze fesleğen
Nasıl yapılır?
- Büyük bir fırın tepsisine brüksel lahanalarını yerleştirin ve üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ile bulayın.
- 15 dakika boyunca fırında pişirin.
- Ayrı bir kapta nar ekşisi, nar suyu, tatlı biber sosu, zencefil, sarımsak ve kırmızı pul biberi karıştırın.
- Brüksel lahanasını fırından çıkarın ve ortasına somonu ekleyin.
- Hazırladığınız karışımı somonun üzerine sürün ve 15-20 dakika 180 derece fırında pişirin.
- Somonu nar taneleri ve taze fesleğen ile süsleyerek servis edin.
Narlı ve Kekikli Fırında Karnabahar Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet doğranmış soğan
- 3 adet doğranmış havuç
- 3 adet kereviz sapı
- 1 orta büyüklükte karnabahar
- 5 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1 yemek kaşığı taze doğranmış biberiye
- 1 yemek kaşığı doğranmış taze kekik
- 1 çorba kaşığı kıyılmış taze adaçayı
- Kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber
- Yarım su bardağı tavuk suyu
- 1/3 doğranmış taze maydanoz
- Yarım su bardağı kavrulmuş badem
- Yarım su bardağı nar taneleri
- Kabı yağlamak için sıvı yağ
Nasıl yapılır?
- Fırını önceden 150 derecede ısıtın ve fırın kabını yağlayın.
- Büyük bir kapta; soğan, havuç, kereviz, doğranmış karnabahar ve eritilmiş tereyağını karıştırın.
- Karışımı yağladığınız fırın kabına eşit bir şekilde yayın ve kalan sebze suyunu üzerine ekleyin.
- Sebzeleri yumuşayana kadar ve suyunu çekene kadar 20-25 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız karnabaharı 5 dakika soğumaya bırakın.
- Üzerini maydanoz, badem ve nar taneleri ile süsleyin.
- 5 dakika daha fırınlayın ve ardından servis yapın.
Narlı, Mangolu ve Yeşil Mercimekli Taco Tarifi
Malzemeler:
- Ana Malzemesi İçin:
- 1 adet çekirdeksiz doğranmış mango
- Yarım su bardağı nar
- 2-3 yemek kaşığı doğranmış kişniş
- 1/4 su bardağı doğranmış kırmızı soğan
- 1 çay kaşığı taze limon suyu
- Yeşil Mercimek İçin:
- 1 su bardağı haşlanmış mercimek
- 1 adet Meksika biberi (ya da yeşil köy biberi)
- 1 adet ya da daha fazla minik cin biberleri
- 3 diş sarımsak
- 1/4 su bardağı taze doğranmış kişniş
- 1 çorba kaşığı taze limon suyu
- 1 adet domates
- 8 adet taco
- Pul biber ve tuz
Nasıl yapılır?
- Ana sos için orta boy bir kabın içine mango, nar, kırmızı soğan, kişniş ve limon suyunu ekleyin. İyice karıştırın ve buzdolabında kapalı bir şekilde saklayın.
- Domateslerin kabuklarını soyun, fırın kağıdına yerleştirin. Yanına sarımsakları ve tüm biberleri ekleyin. Fırın kağıdı ile güzelce sarın ve 5-8 dakika fırında pişirin.
- Fırından çıkarın ve 5 dakika soğumaya bırakın. Biberlerin kabuklarını soyun ve tüm karışımı blendera yerleştirin.
- Üzerine kişniş ve limon suyunu ekleyin, pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Hazırladığınız sosun içerisine karabiber, tuz ve pul biber ekleyerek tavaya alın ve ocakta fokurdayana kadar pişirin.
- Son olarak tacoları alın ve içerisine önceden haşladığınız yeşil mercimekten ekleyin. Ardından ilk hazırladığınız narlı, mangolu karışımdan doldurun.
- Üzerine hazırladığınız sostan ekleyin ya da sosu ayrı bir kapta dip sos olarak sunun. Afiyet olsun!