1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Nar Ürünlerine Dikkat: Sağlık Riskleri ve Doğru Tüketim

Nar Ürünlerine Dikkat: Sağlık Riskleri ve Doğru Tüketim

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nar Ürünlerine Dikkat!

Nar Ürünlerine Dikkat!

Türkiye’de yoğun olarak üretilen ve insan sağlığı açısından son derece faydalı bir meyve olan nar, günümüzde maliyet düşürme amacıyla çeşitli aromalı soslar, nar sosu, narlı sos ve nar ekşili sos gibi alternatif ürünlerle piyasada yer alıyor. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı, orijinal ve sağlıklı nar ekşisi yerine daha düşük maliyetli ancak sağlığa zararlı olan bu ürünleri üreten firmaların faaliyetlerini denetlemek amacıyla yeni bir taslak yönetmelik hazırladı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, bu sosların içeriğinde fruktoz, glikoz gibi nişasta bazlı şekerler, renk vermesi amacıyla karamel ve strik asit bulundurmasının insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

KANSER RİSKİ

Prof. Dr. Özer, bu sosların içindeki karamelin tehlikelerine dikkat çekerek, “Gerçek nar ekşisine benzer veya nar meyvesinin rengini taklit etmek amacıyla kullanılan karameller, mutajenik etkiler yaratabilir. Karamellerde, üretim koşullarına bağlı olarak hidroksimetilfurfural diye adlandırılan, gıdaların işlenmesi veya depolanması sırasında oluşabilecek doğal bileşenler bulunmaktadır. Sürekli ve yüksek dozda alındığında, vücut tarafından tolere edilemeyecek miktarlarda bu bileşenlerin birikimi, ileride kanser riskini tetikleyebilir” dedi.

ŞEKER KOMASINA YOL AÇABİLİR

Fruktoz ve glikoz gibi nişasta bazlı şekerlerin, nar ekşisi izlenimi nedeniyle bu sosları kullanan diyabet hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özer, “Son zamanlarda popüler olan ‘şunu içtim iyi geldi’ gibi sohbetlerde yapılan yanlış yönlendirmeler, insanların bu ürünleri yüksek dozda tüketmesine neden oluyor. Bu tür ürünlerin aşırı tüketimi, diyabet hastalarında şekeri tehlikeli seviyelere yükseltebilir. Kendi babamın başına gelen bir durumu örnek verecek olursam; tip-2 diyabet hastası olan babam, bir tanıdığının yanlış bilgilendirmesi sonucu günlük bir çay bardağı kadar bu sosu 4-5 gün boyunca tüketti ve hastanede yüksek şekerle gözünü açtı. Bu tür ürünlerin veya doğal nar ekşisinin aşırı tüketimi, diyabet hastalarında şeker komasına neden olabilecek kadar ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, mutlaka hekimlerin önerdiği ve gıda mühendislerinin kontrolünde üretilmiş doğru gıda maddelerini uygun miktarlarda tüketmemiz gerekiyor. Unutmayalım ki, fayda ile zehiri ayıran en önemli faktör dozajdır.”

DOĞAL ÜRÜNLERE DİKKAT!

Yol kenarlarında, pazarlarda veya köy ürünü adı altında satılan nar ekşisi gibi ürünlerin üretim aşamasında nar suyunun uzun süreler boyunca yüksek sıcaklıklarda kaynatıldığını hatırlatan Prof. Dr. Özer, “Bu yöntem, insan sağlığı açısından mutajenik etkileri olan hidroksimetilfurfural oluşumunu kontrol edilemez hale getiriyor. Ayrıca, bu ürünler soğutulduktan sonra uygun olmayan ambalajlarda, özellikle daha önce farklı amaçlarla kullanılmış pet ambalajlarda satıldığında, ‘doğal’ olarak alacağınız nar ekşisi, yakında kalkacak olan soslardan bile daha zararlı olabilir. Bu nedenle, yol kenarında veya köy malı olarak satılan ‘doğal’ ürünlerden kaçınmalıyız.” şeklinde uyarıda bulundu.

Nar Ürünlerine Dikkat: Sağlık Riskleri ve Doğru Tüketim
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin