1. Haberler
  2. Dini Bilgiler
  3. Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?

Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Namaz, Müslümanlar için Allah’a kulluk göstergesi olarak kabul edilir. Kur’an’da ve hadislerde namazın değeri vurgulanmış ve Müslümanların nizamlı olarak bu ibadeti yerine getirmeleri emredilmiştir. Namaz, kişinin Allah’a yakınlaşmasını, cezalarının cezalandırılmasını ve manevi huzura kavuşmasını sağlar. Namazın tam olabilmesi için tadili erkana uyulması gerekmektedir. İşte Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan bir kişinin yapması gerekenler.

“Namaz kılmakta olan birisi, son oturuşu yapmadan unutkanlıkla ayağa kalkarsa, secdeye varmadıkça geri oturup tahiyyat duasını okuduktan sonra
sehiv secdesi
yaparak namazı tamamlar.

Eğer, kalktığı rekatın secdesini yapmışsa Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’a nazaran artık bu namazın farz namaz olarak tamamlanması mümkün olmaz.Kılmakta olduğu namaz, iki yahut dört rekatlı bir namaz ise bu durumda, bir rekat daha kılarak namazını tamamlar.

Bu namaz nafileye dönüşmüş olur. Akabinde bu farzı tekrar kılması gerekir.

    Yanlışlıkla kalkılan rekâtın secdesi yapılmışsa buna bir rekâtın eklenmesi, beyhude namazların çift sayılı rekâtlar biçiminde kılınmasının legal olmasından dolayıdır (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 112). Kılmakta olduğu namaz
    akşam namazı
    ise, kalktığı rekâtın secdesini yapmamışsa, üstte olduğu üzere geri oturup sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar. Şayet kalktığı rekâtın secdesini yapmışsa bu durumda namazı dört rekât olarak kılmış olur. Kıldığı namaz bu hâliyle nafileye dönüşmüş olacağından akşam namazının farzını yine kılar.”

İmam son oturuşu yapmadan ayağa kalkarsa cemaat ne yapmalıdır?

İmam son oturuşu yapmadan unutarak ayağa kalkarsa, cemaat imam ile birlikte ayağa kalkmayıp oturur ve imamın geri dönmesini bekler. Bu ortada imamı uyarmak için sesli olarak “sübhanallah” denir. İmam, kalktığı rek’atın secdesini yapmadığı sürece, geri dönme ihtimali olduğu için ona uyan kimse, selâm verip namazdan çıkamaz. Selâm verir ise namazı bozulmuş olur. Şayet imam, geri dönmeyip yanlışını fark etmeden namaza devam eder ve kalktığı rek’atın secdesini de yapar ise son oturuşu terk ettiği için imamın namazı ile birlikte cemaatin namazı da bozulmuş olur.

Eğer cemaat imamla birlikte ayağa kalkar da imam farkına varıp secde yapmadan geri oturursa cemaat da oturur. Cemaat imamın oturduğunu fark etmez ve secdeye giderse bu secde onların namazını bozmaz. Zira bu durumda temel olan cemaatin tâbi olduğu imamın namazının geçerli olmasıdır (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/111-112).

Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin