İsmini Osmanlı sultanı İkinci Murad’dan alan bu enfes çorba, hem sebzeli hem de tavuklu olmasıyla kış aylarının vazgeçilmezlerinden biridir. Muradiye çorbası, Bursa’nın en sevilen lezzetleri arasında yer almakta ve hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek sunmaktadır. Bu çorba, soğuk günlerde içinizi ısıtacak ve hastalıklardan koruyacak bir özellik taşırken, aynı zamanda gün boyunca sizi tok tutma özelliğiyle de dikkat çekmektedir.
Muradiye Çorbası Malzemeleri:
- Yarım kemikli tavuk göğsü
- 1 tane kuru soğan
- Yarım limon
- 1 tane havuç
- 1 tane kabak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Muradiye Çorbası Sosu İçin:
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 tane yumurta sarısı
- Yarım limon suyu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı nane
Muradiye Çorbası Üzeri İçin:
- 1 yemek kaşığı nane
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
Muradiye Çorbası Nasıl Yapılır?
- 1. adım: Öncelikle bir tencereye tavuk eti, kuru soğan ve yarım limonu ekleyin. Üzerine yeterince su ilave ederek tavuk eti yumuşayana kadar pişirin.
- 2. adım: Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın ve içine küçük küp şeklinde doğranmış havucu ekleyip kavurun.
- 3. adım: Ardından, doğradığınız kabakları da ekleyin ve sebzeleri birlikte kavurmaya devam edin.
- 4. adım: Pişen tavukların suyunu çorbaya ilave edin.
- 5. adım: Tavuk etini ve pişirdiğiniz soğanı doğrayarak çorbaya ekleyin.
- 6. adım: Tuz ilave ettikten sonra sebzeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
- 7. adım: Ayrı bir kâsede yoğurt, yumurta sarısı ve unu pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.
- 8. adım: Karışıma karabiber ve nane ekleyin. Kaynamakta olan çorbanın suyundan azar azar ekleyerek karıştırın ve ardından çorbaya ilave edin.
- 9. adım: Eğer çorbanın suyu azsa, biraz daha su ekleyerek bir iki taşım kaynatın ve ocaktan alın.
- 10. adım: Küçük bir cezveye tereyağını koyun ve eritin. İçerisine zerdeçal, karabiber, toz kırmızıbiber ve nane ekleyerek karışımı kızdırın.
- Son adım: Hazırladığınız muradiye çorbasını servis kâsesine alın ve üzerine tereyağlı karışımdan gezdirerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!