- Fırında
- 4 – 6 Kişilik
- 30 dk (Hazırlanma Süresi)
- 30 dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler
Hamuru için:
- 2 su bardağı un
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- 2 yumurta
- 5 yemek kaşığı margarin
- 250 gr tuzsuz taze beyaz peynir
Şerbet için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
Süslemek için:
- Hindistan cevizi
Muhallebisi için:
- 1 litre süt
- Yarım su bardağı şeker
- 3 kaşık nişasta
- 3 kaşık un
- 1 paket vanilya
- 1 kaşık tereyağı
Hazırlanışı
Şerbetli ve sütlü tatlıları sevenler için muhallebili Kemalpaşa tatlısı harika bir seçenektir. Kemalpaşa tatlısı denilince akla gelen ilk yerlerden biri, lezzetleriyle ünlü Bursa’dır. Bu tatlının kökenleri, Mustafa Kemal Paşa ilçesinde küçük süthanelerde üretilmeye başlanmasına dayanıyor. Asıl adı ‘Mustafa Kemal Paşa Peynir Tatlısı’ olan bu lezzet, halk arasında Kemalpaşa tatlısı olarak bilinir. Özellikle Ramazan ayında yapımı kolay ve lezzetiyle tercih edilen bir tatlıdır. Evde Kemalpaşa tatlısı hamurunu hazırlayarak muhallebiyi birleştirip mükemmel bir lezzet elde edebilirsiniz. Peki, evde Kemalpaşa tatlısı hamuru nasıl yapılır? İşte detaylı tarifi:
Evde Kemalpaşa tatlısı hamuru nasıl yapılır?
Birinci adım:
Öncelikle şerbeti hazırlamak için, bir tencereye su ve şekeri alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 taşım daha kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.
İkinci adım:
Tuzsuz taze beyaz peyniri rendeleyin. 2 kaşık unu daha sonra kullanmak üzere ayırın, kalan unu elekten geçirerek geniş bir tepsiye alın.
Üçüncü adım:
Unun ortasını havuz şeklinde açın ve yumurta ile karbonatı ekleyin. Oda sıcaklığında yumuşatılmış 4 yemek kaşığı margarini ve rendelediğiniz peyniri de ekleyip, 3-4 dakika yoğurun.
Dördüncü adım:
Hamuru 18 parçaya bölüp, ayırdığınız una hafifçe bulayarak elinizde yuvarlayın. Hamur toplarını yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Beşinci adım:
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hamurlar pembeleşinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Altıncı adım:
Pişen hamurları ılık şerbete atıp, yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kaynatın. Ardından, kevgirle alıp servis tabağına dizin. Şimdi muhallebiyi hazırlama zamanı!
Muhallebili Kemalpaşa tatlısı tarifi
Birinci adım:
Vanilya ve tereyağı hariç tüm muhallebi malzemelerini bir tencereye alıp, çırpıcı yardımıyla karıştırın. Ocakta pişene kadar sürekli karıştırmaya devam edin.
İkinci adım:
Kaynara ulaşmaya başlarken, vanilya ve tereyağını ekleyin.
Üçüncü adım:
5 dakika kadar kaynayan muhallebiyi ocaktan alıp, ılımaya bırakın.
Dördüncü adım:
İster fincan ister kalıp kullanabilirsiniz; eğer kalıp kullanmayı tercih ederseniz, önceden kalıbı ıslatmayı unutmayın.
Beşinci adım:
Eğer tatlının üstten görünmesini istiyorsanız, Kemalpaşaları dizip muhallebiyi üzerine dökün.
Altıncı adım:
İçinde kalmasını isterseniz, önce bir kaşık muhallebi koyup sonra Kemalpaşa ekleyin ve üzerini muhallebi ile kapatın.
Yedinci adım:
Daha sonra, tatlıyı buzdolabında yaklaşık 4 saat dinlendirin.
Son adım:
Servis etmeden önce üzerini hindistan cevizi ile süsleyin. Afiyet olsun!