1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baş ağrısı, birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren yaygın bir rahatsızlıktır. Migren hastalığı, bu baş ağrıları arasında en zorlayıcı olanlardan biridir. Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, migrenin yiyecek ve içeceklerle olan ilişkisini vurgulayarak, koruyucu katkı maddesi içermeyen doğal tarifler öneriyor.

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

“Ödem, migreni tetikliyor”

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

Dr. Onultan, migrenin aslında önlenebileceğini belirtiyor. İlaç kullanmak yerine, bireylerin beslenmelerine dikkat ederek baş ağrılarını önlemelerinin daha etkili bir yöntem olduğunu ifade etti. Bağırsak sağlığının vücudu kontrol ettiğine dikkat çeken Dr. Onultan, “Bu nedenle yediklerimiz son derece önemli. Başımız ağrıdığında hemen ilaçlara yönelmek yerine, bazı gıdalardan kaçınarak ve diyetler oluşturarak migreni kontrol altına alabiliriz. Vücutta oluşan ödem ve şişkinlik, migreni tetikler. Bu sebeple, ödem oluşturmayan gıdaların tercih edilmesini öneriyorum,” dedi.

“İşlenmiş gıdaları tüketmeyin”

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

Dr. Onultan, sıvı alımının önemine de değinerek, “Paketlenmiş gıdalardan, işlenmiş etlerden, peynirlerden, deniz ürünlerinden ve enerji içeceklerinden uzak durmalıyız. Bunun yerine, sıvı içeriği yüksek, magnezyum açısından zengin ve antioksidan özellikleri taşıyan yeşillik ağırlıklı beslenmeliyiz. Baş ağrısının en önemli sebeplerinden biri sıvı eksikliğidir. Günde ortalama 2,5 litre su tüketmeliyiz. Sıcak havalarda bu miktarı yarım litre daha artırabiliriz,” şeklinde konuştu.

“Baş ağrısı çekenler yediklerini kaydetmeli”

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

Dr. Onultan, önerdiği içeceklerdeki ürünlerin migreni tetikleyen alerjenler barındırmadığını vurgulayarak, “Bu içecekler, yüksek magnezyum içeriği ve antioksidan özellikleri ile vücuttaki damar sistemini rahatlatır ve migreni önler. İçeceklerde koruyucu madde yok, tamamen doğal karışımlardır,” dedi. Ayrıca, “Ispanak, magnezyum açısından zengin bir besindir ve baş ağrısını önlemede etkilidir. Hastalara tedavi amaçlı da öneriyoruz. İlaç yerine doğal yollardan vitamin almak çok daha faydalıdır. Keten tohumu ise kalp ve beyin damarlarının sağlığını korumaya yardımcı olan antioksidan özellikler taşır. Sık baş ağrısı yaşayan bireylerin yediklerini not alması, hangi gıdanın baş ağrısına neden olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir. Bu sayede o gıdalardan uzak durabilirler,” şeklinde ekledi.

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

“Her gün tüketilebilir”

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

Dr. Onultan, haftada 2-3 kez baş ağrısı çeken bireylerin, önerdiği içecekleri gün aşırı tüketebileceğini belirtti. “Bu şekilde koruyucu madde içermeyen doğal içecekleri tüketmek, hem baş ağrısını önler hem de her baş ağrısında ilaç kullanma bağımlılığından kurtulmanızı sağlar. Ananas, marul ve kereviz magnezyum ve antioksidan açısından zengindir. Limon, C vitamini etkisiyle ferahlatıcıdır, salatalık ise yüksek sıvı içeriği ile önemlidir,” dedi.

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

Dr. Oğuzhan Onultan’ın migreni tetiklenmesini önleyen içecek tarifleri:

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları

  • Birinci Tarif: 1 adet muz, 1 demet ıspanak, 1 tutam taze nane, 1 kase yağsız yoğurt, 1 su bardağı laktozsuz süt, 5-6 adet çilek, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
  • İkinci Tarif: 4 dilim ananas, 3-4 yaprak marul, 1 adet kereviz sapı, 1 adet kabuğuyla limon.
  • Üçüncü Tarif: Yeşil elma, ıspanak, salatalık.

Migren ile Baş Etmenin Doğal Yolları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin