1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Mevsimler sıhhatimizi nasıl etkiliyor: Hava değişimine nazaran diyetinizi düzenleyin

Mevsimler sıhhatimizi nasıl etkiliyor: Hava değişimine nazaran diyetinizi düzenleyin

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Melis İşbakan, “Mevsim geçişlerinde hava sıcaklıkları ve beslenme sistemimizin değişmesi bağışıklık sistemimizi ve metabolizmamızı etkilemektedir. Sonbaharın gelmesi ve havaların giderek soğumasıyla birlikte beden direncimiz düşebilmektedir. Beslenme biçimimiz bağışıklık sistemimizi büyük ölçüde etkilemektedir. Sağlıklı beslenme ile mevsim geçişlerinde karşılaşılabilecek olumsuz tesirleri en aza indirebiliriz. Güçlü bir bağışıklık sistemi ile sıhhatimizi olumlu istikamette destekleyebiliriz. Bedendeki besin eksikleri bağışıklık sistemini etkilemektedir. Sigara içmemek, sistemli antrenman yapmak, sağlıklı beslenmek, kâfi su içmek ve sistemli uyku bağışıklık sistemini destekler” tabirlerini kullandı.

“GÜNDE 5 PORSİYON TAZE MEVSİM MEYVELERİ VE ZERZEVATLARI TÜKETİLMELİ”

Mevsim geçişlerinde beslenme konusunda neler tüketilmesi gerektiğini anlatan, Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Melis İşbakan,”Beslenmemizde A, C, E, B kümesi vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum, potasyum üzere mineraller ile omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine yer vermeliyiz. Günde 5 porsiyon taze mevsim meyveleri ve zerzevatları tüketerek vitamin ve mineral gereksinimimizi karşılayabiliriz. Yeşil yapraklı sebzeler, enginar, brokoli, portakal, mandalina, limon, kivi üzere besinler bol ölçüde C vitamini içerir. Et, balık, yumurta, süt, havuç, ıspanak A vitamini açısından epeyce zengindir. Yağlı tohumlar, zeytinyağı, ıspanak ve kurubaklagiller E vitamini kaynağıdır. B vitamini gereksinimimizi işlenmemiş tahıllar, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et, tavuk, balık ve yumurtadan alabiliriz. Balık, balık yağı, keten tohumu, soya fasulyesi, ceviz, fındık ve zeytinyağı ile omega 3 ve omega 6 muhtaçlığımızı karşılarız” dedi.

“BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ KIYMETLİ BİR ROL OYNUYOR”

Günlük sıvı tüketiminin kıymetli olduğunu belirten Diyetisyen Melis İşbakan ,”Mevsim geçişlerinde besin çeşitliliği değerli bir rol oynamaktadır. Gün içerisinde beslenmede çeşitli besin öğeleri tüketilmelidir. Karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin ve mineraller beslenme ile kâfi ölçüde alınmalıdır. Günlük sıvı tüketimimiz epeyce kıymetlidir. Günde en az 2,5 litre su içilmelidir. Kâfi ölçüde su içmek beden gücümüzü arttırmakta ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Kâfi ve kaliteli uyku bağışıklık sistemimizi olumlu tarafta etkilemektedir. Sağlıklı yetişkinler için günde 7-8 saat uyku kıymetlidir. Tertipli antrenman yapmak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Spor ve yürüyüş yaparak fizikî ve zihinsel sıhhatimize takviye olabiliriz. Kuşburnu çayı, adaçayı, yeşil çay, zerdeçal çayı, zencefil çayı, ıhlamur üzere antioksidan içeriği varlıklı olan bitki çayları nizamlı olarak tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmektedir” formunda konuştu.

Mevsimler sıhhatimizi nasıl etkiliyor: Hava değişimine nazaran diyetinizi düzenleyin
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin