Menengiç Kahvesi: Doğanın Şifalı İçeceği
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen menengiç kahvesi, eşsiz aroması, zengin lezzeti ve pek çok sağlık faydası ile özellikle kahveseverlerin gözdesi haline gelmiştir.
Menengiç, ağaçlarda doğal olarak yetişen bir bitkidir ve dağlık alanlarda ekim yapılmadan kendiliğinden bulunur.
Tadı Antep fıstığını andıran menengiç taneleri, sonbahar mevsiminde ağaçlardan toplanarak önce kurutulur, ardından kavrulup ince bir şekilde öğütülür.
Yoğun aroması nedeniyle menengiç kahvesi, sütle hazırlanarak ya da su ile pişirilerek ikram edilebilir.
Lezzetinin yanı sıra, menengiç kahvesi öksürük, kalp damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
‘Menengiç, erken yaşlanmaya birebirdir’
Menengiç kahvesinin özellikle kış günlerinde vazgeçilmez bir içecek olduğunu belirten Gaziantep’teki işletmecilerden Selim Bağcı, şu bilgileri paylaşıyor:
- “Menengiç kahvesi, yabani fıstıkla yapıldığı için ün kazanmıştır. 1600’lü yıllarda Gaziantep’e kahve gelmediği için burada yaşayan insanlar menengiç kahvesini keşfetmiştir.”
- “Menengiç kahvesi, fıstığın aşılanmamış hali olan yabani fıstıktan üretilir. Eylül ayında yeni mahsul toplanır, ardından eleklerden geçirilip kavrularak kahve haline getirilir.”
- “Tamamen doğal ve kafeinsiz bir içecek olarak hazırlanır. Özellikle ses tellerine, öksürüğe, kansere ve erken yaşlanmaya karşı fayda sağlar. Menengiç kahvesinin hazırlanışı oldukça zahmetlidir.”
- “Macun kıvamında olan bu yağlı kahve, yarım yağlı sütle karıştırılıp kısık ateşte yaklaşık 3 dakika pişirilerek servis edilir.”
“Kış günlerinin vazgeçilmezi olan menengiç kahvesi, misafirlerimiz tadına baktıklarında genellikle şaşırmakta ve beğenilerini belirtmektedirler.”
Menengiç kahvesini ilk kez deneyen ziyaretçiler, bu benzersiz içeceğin lezzetini oldukça beğendiklerini dile getiriyorlar.