Doğal Afetler Sigortalar Kurumu’nun (DASK) kapsamı genişletildi. Yerine Mecburî Afet Sigortası (ZAS) geldi. Yurttaşlar, ZAS’ın ne olduğunu merak etti. Peki, Mecburî Afet Sigortası nedir? ZAS nedir? Zarurî Afet Sigortası nasıl yapılır? İşte ZAS hakkında merak edilenler…
ZORUNLU AFET SİGORTASI (ZAS) NEDİR?
Zorunlu Afet Sigortası, DASK’ın yerini alıyor. Sel hasarlarının maliyetini aza indirmek için Zarurî Afet Sigortası uygulanacak. DASK kapsamındaki zarurî sarsıntı sigortası artık olmayacak, yerini tekrar DASK kapsamında ZAS alacak.
ZAS HANGİ DOĞAL AFETLERİ KAPSAYACAK?
6 Şubat zelzelelerinin ve ardından gündeme gelen sel felaketleri dikkate alınarak, SEDDK, DASK’ın kapsamını genişletmeye yönelik çalışmalar için kolları sıvadı. Bu kapsamda son yıllarda ülke genelinde bilhassa mayıs haziran aylarında tepeye ulaşan sel afeti de sigorta kapsamına alınacak. SEDDK, mecburî zelzele sigortasını sel felaketlerini de ekleyerek “zorunlu afet sigortası”na dönüştürecek.
ZAS NE VAKİT BAŞLAYACAK?
Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, “ZAS ne vakit başlayacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Aslında geçtiğimiz mayıs ayında uygulamaya geçmeyi düşünüyorduk. Biz çalışmalarımızı tamamladık. Lakin bu tek başına DASK’ın yapacağı bir uygulama değil. Sigorta şirketlerinin konut poliçeleri ile verdikleri birtakım teminatlar var. O teminatların bir kısmını biz alıp ZAS’a kaydırdığımızda şirketlerde tasalar oluşabiliyor. Biz bu cüreti gösterdik, bu adımı attık. Bundan sonrası SEDDK’nın inisiyatifinde. SEDDK’nın düzenlemesi uygulama için kâfi olacaktır.”