Masa Başında Çalışanlar İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar
Masa başında çalışanların en büyük zorluklarından biri, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak. Özellikle uzun saatler bilgisayar başında oturan bireyler, bastırılamayan açlık hissiyle karşılaşabiliyor. Bu durum, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını tehdit edebilir ve kilo alımına yol açabilir. Bunun yerine, sağlıksız atıştırmalıklar tüketmek yerine, pratik ve sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek çok daha iyi bir seçenek olacaktır. Ofis çalışanları veya evden çalışan bireyler için hazırladığımız bu tarifler, gün içerisinde şeker isteğinizi azaltacak ve sağlıklı bir alternatif sunacaktır.
Meyveli ve Yulaflı Bar
Malzemeler:
- 1 adet muz
- 1 tatlı kaşığı (silme) zeytinyağı
- Yarım su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı bal
- 2,5 su bardağı yulaf
- 1 su bardağı doğranmış elma (kararmasını önlemek için üzerine limon sıkabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi
Hazırlanışı:
- Muzu ezdikten sonra üzerine zeytinyağı, süt, bal ve yulafı ekleyip iyice karıştırın.
- Son olarak hindistan cevizi ve doğranmış elmaları da ilave edip karıştırdıktan sonra, karışımı fırın tepsisine yayın.
- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra dilimlere ayırın ve gün içerisinde bir kutu (200 mililitre) az yağlı süt ile birlikte birer dilim tüketin.
Baharatlı Salatalık
Malzemeler:
- 3 adet orta boy salatalık
- Tuz
- Limon
- Acı pul biber
- İstediğiniz diğer baharatlar
Nasıl yapılır?
- Salatalıkları iki parçaya kesin ve üzerine limon sıkın.
- Tuz ve baharatları ekleyerek gün içerisinde aperatif olarak tüketebilirsiniz.
- Aynı işlemi havuçlar için de uygulayabilirsiniz.
Keten Tohumlu Yulaflı Bar
Malzemeler:
- 3 adet muz
- 1,5 su bardağı ince çekilmiş yulaf
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 3 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- 1/2 çay bardağı kuru üzüm
- 1/2 çay bardağı rendelenmiş hindistan cevizi
- 1/2 çay bardağı öğütülmüş keten tohumu
- 1/2 çay bardağı susam
- 2 yemek kaşığı chia tohumu
- 6 yemek kaşığı su
- 2 yemek kaşığı haşhaş
- 2 yemek kaşığı tarçın
- 1 paket vanilya
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Besleyici ve tok tutan atıştırmalık barları hazırlamak için önce chia tohumu ve suyu karıştırarak bir kenarda bekletin.
- Kabuklarını soyduğunuz olgun muzları bir çatal yardımıyla ezin. Ayçiçek yağı, vanilya ve akçaağaç şurubunu ekleyip karıştırın.
- Beklettiğiniz chia tohumlarını bir mutfak robotunda öğüttükten sonra muz karışımına ekleyin.
- Büyük bir kapta yulaf, ceviz, kuru üzüm, hindistan cevizi, keten tohumu, susam, haşhaş, tarçın ve tuz gibi kuru malzemeleri harmanlayın.
- Kuru malzemeleri muzlu karışım ile spatula yardımıyla iyice karıştırın.
- Yağlı kağıt serili fırın kabına karışımı düzgün bir şekilde yayın.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kenarları altın sarısı olana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
- Soğuduktan sonra istediğiniz şekilde dilimleyin ve günün her saatinde tüketin.
Mangolu Kinoa Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kinoa
- 2 su bardağı su
- 1,5 su bardağı süt
- 1 adet mango
- 1 su bardağı yaban mersini
Nasıl yapılır?
- İlk olarak duruladığınız kinoayı bir tencereye aktarın ve suyu ekleyin. Yaklaşık 15 dakika, suyunu çekene kadar haşlayın.
- Haşlanmış kinoayı, soğuk süt ile karıştırdıktan sonra servis kaselerine paylaştırın.
- Mangoyu, ortasındaki çekirdeğine dikkat ederek uzunlamasına kesin. Meyve bıçağının ucu ile kesikler atın.
- Mangoyu kabuğundan içe doğru ittirerek elde ettiğiniz küpleri çıkarın. Diğer yarısında da aynı işlemi yapın.
- Yıkadığınız yaban mersini ve mango parçalarını sütlü kinoa karışımına ekleyerek bekletmeden servis edin.
Kabak Cipsi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy kabak
- 2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
Nasıl yapılır?
- Bol su ile yıkayıp kuruladığınız kabakları ince dilimler halinde kesin. Gerekirse özel bir rende kullanabilirsiniz.
- Dilimlerin üst üste gelmemesine dikkat ederek iki fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın.
- Kabak dilimlerini tepsiye tek sıra halinde dizin. Üzerlerine bir fırça yardımıyla ayçiçek yağı sürün.
- Toz parmesan, deniz tuzu ve kırmızı toz biber serpiştirerek tatlandırın.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.
- Düşük kalorili kabak cipsini, atıştırmalık olarak günün her saatinde tüketebilirsiniz. Sevdiklerinizle paylaşmayı da unutmayın!
Kakaolu Yulaf Kepeği Topları
Malzemeler:
- 7 adet hurma
- 3 adet gün kurusu kayısı
- 1 adet küçük boy muz
- 2 çay bardağı yulaf kepeği
- 4 yemek kaşığı dövülmüş fındık (kavrulmamış)
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı süt
- 2 çay kaşığı tarçın
Nasıl yapılır?
- Eğer hurmalarınız çok kuruysa, onları yumuşatmak için bir kaseye koyup sıcak su ile 6-7 dakika bekletin.
- Yumuşayan hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve gün kurusu kayısıları minik parçalar halinde doğrayın.
- Hurma, muz, süt ve kayısıları rondodan geçirin.
- Ardından, yulaf kepeği, tarçın ve kakao ilave ederek birkaç kez daha rondoyu çalıştırın.
- Son olarak, dövülmüş fındıkları ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın.
- Elinizi hafifçe ıslatın ve harçtan minik parçalar alarak yuvarlayın.
- Tüm harç için bu işlemi uyguladıktan sonra bir tabağa alın ve buzdolabında soğumaya bırakın. Birkaç saat sonra çıkarıp afiyetle yiyin.