Mahkumlara Genel Af Çıkacak mı? Yeni Yargı Paketinde Af Var mı?
Mahkumlara genel af çıkıp çıkmayacağı ve yeni yargı paketinde af düzenlemesi olup olmadığı soruları, Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar sırasında sıkça sorulmakta. AK Parti milletvekilleri, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde ilk kanun teklifi için hazırlık yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan bu belge, 2025-2029 yıllarını kapsamakta ve 5 ana amaç, 45 hedef ve 264 faaliyet içermektedir. Bu bağlamda, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde af konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde, af beklentilerine ilişkin son dakika açıklaması TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’den geldi. Güler, “Af gibi bir konu şu anda gündemimizde yok.” ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan, son açıklamalarında Bakan Yılmaz Tunç, “Haksız tahrik uygulamasıyla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Genel af olup olmayacağı ve yeni yargı paketinde infaz düzenlemesi yapılacak mı gibi sorulara yönelik bilgiler sunulmakta.
BAKAN TUNÇ’TAN YARGI REFORMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Bakan Tunç, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulduğunu hatırlatarak, belgede “kadına yönelik şiddete sıfır tolerans” ilkesi doğrultusunda kadın haklarına yönelik uygulamalar geliştirilmesinin ve şiddet mağduru kadınların adalete erişiminin güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Gündemdeki haksız tahrik uygulamaları ile ilgili bazı tartışmaların olduğunu ifade eden Tunç, şunları ekledi: “Bu konuda, gerek akademisyenlerle gerek uygulayıcılarla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda mevzuatımızdaki haksız tahrik uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. Müebbet hapis cezasını gerektiren bir suçu haksız tahrik altında işleyenlerin ceza alt sınırının şu anda 12 yıl olduğunu, bunu 16 yıla çıkarmayı ve üst sınırını ise 18 yıldan 22 yıla yükseltmeyi milletvekillerimizin takdirine sunacağız.”
Ayrıca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren bir suçu, haksız tahrik altında işleyenlerin ceza alt sınırının 18 yıl, üst sınırının ise 24 yıl olduğunu belirten Tunç, bunun da 30 yıla çıkarılmasını talep edeceklerini belirtti. “Bu konudaki karar, milletvekillerimizin ve Meclisimizin takdirine bağlı.” dedi.
GENEL AF ÇIKACAK MI? 2025 SON DAKİKA!
Geçtiğimiz haftalarda TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun ‘Anadolu Sohbetleri’ programında medya temsilcileriyle bir araya geldi. Gündemdeki af konusuna dair Güler, “Böyle bir af konusu şu anda gündemimizde yok. Ceza infaz yasamızda, hayati tehlike taşıyacak durumda olan, bireysel çalışmalarını yapamayacak derecede hasta olan mahkumların tahliye edilmesi için bazı düzenlemeler mevcut.” ifadelerini kullandı.
Güler, “Bu tür uygulamaların yalnızca bu hastalık durumlarına dayandırılarak yürütülmesi doğru olmaz. Mevcut ceza infaz düzenlemelerinde suç ayrımı yaparak değerlendirme yapamazsınız. Terör suçlusu ile adi suçlu arasında ayrım yapmadan, insan hakları çerçevesinde aynı şekilde infaz düzenlemesi yapmak zorundasınız.” şeklinde konuştu.
10. YARGI PAKETİNDE DENETİMLİ SERBESTLİK VAR MI?
Bakan Tunç, 10. Yargı Paketi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “10. Yargı Paketi ile ilgili hazırlıklarımız sürüyor. Hem bu pakette hem de Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde ceza adaleti ile ilgili önemli düzenlemeler yapılacak. Toplumun huzur ve güvenliğini tehdit eden suçlarla mücadelede önemli adımlar atılacak.” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha önceki açıklamalarında, “Şu anda Meclisin gündeminde olan 9. Yargı Paketi ve milletvekillerine sunduğumuz 10. Yargı Paketi ile ilgili ceza adalet sisteminde ve cezaların caydırıcılığında önemli taslaklar hazırladık. Özellikle 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik denetimli serbestlik ve koşullu salıverme uygulamaları üzerinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.