Tavuk sote, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Özellikle sebzelerle zenginleştirildiğinde, hem sağlık hem de lezzet açısından harika bir seçenek sunar. Davet sofralarınıza şıklık katacak bu tarif, mantar, havuç, kabak gibi mevsim sebzeleri ile zenginleştirilebilir. Sebzeli tavuk sote, mantarlı ve patatesli versiyonlarıyla da oldukça popülerdir. Ancak burada sizlerle paylaşmak istediğimiz tarif, klasik ve pratik bir sebzeli tavuk sote tarifidir. Üstelik, beşamel sos ile zenginleştirildiğinde, bu tarifin tadına doyamayacaksınız! Şimdi, kolay ve pratik tavuk sote nasıl yapılır, birlikte öğrenelim.
Kolay Tavuk Sote Tarifi
Tavuk Sote Malzemeleri:
- Yarım kilo tavuk göğsü
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 2 adet kırmızı biber
- 2 orta boy patates
- 1 su bardağı bezelye
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Kimyon
Beşamel Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı silme un
- 2 su bardağı süt
- Tuz
- Çay kaşığı ucuyla karabiber
Üzeri İçin:
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Tavuk Sote Nasıl Yapılır?
1. Adım: Öncelikle, soğanları zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Ardından, küp küp doğranmış tavuk göğsünü ekleyin ve 5 dakika boyunca kavurmaya devam edin.
2. Adım: Doğranmış kırmızı biberleri ekleyin ve 5 dakika daha kavurun. Daha sonra, küp doğranmış patatesleri ve haşlanmış bezelyeyi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. Salçalarını ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Adım: Baharatları ekleyin ve karıştırdıktan sonra, tavuk sote karışımını fırın kabına dökün.
4. Adım: Ayrı bir tencerede beşamel sosu hazırlayın. Hazırladığınız beşamel sosu, sotenizin üzerine dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirin.
5. Adım: Fırından çıkarmadan önce, rendelenmiş kaşar peynirini üstüne serpin ve 10 dakika daha pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek sıcak servis edin.
Not: Patates ve biberleri biraz iri doğrayarak hem tavada hem de fırında eşit pişmelerini sağlayabilirsiniz. Tarife dilerseniz havuç da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!