1. Nuraniye Salatası
Malzemeler: 3 adet büyük sakız kabak, 2 adet havuç, 1 çay bardağı pirinç, 3 çay bardağı sıcak su, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 bağ taze soğan, yarım bağ dereotu, 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 2 diş rendelenmiş sarımsak, tuz.
Nasıl Yapılır?
Taze soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Ardından rendelenmiş kabak ve havuçları ekleyin. Sebzeler suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Yıkanmış pirinci ve sıcak suyu ekleyin, tuzunu da ilave ederek pişirin. Pirinç tamamen suyunu çekince ocaktan alın. Soğuduktan sonra ince doğranmış dereotunu ekleyin ve yoğurt ile karıştırarak buzdolabında bir süre dinlendirin. Soğuk servis yapabilirsiniz.
2. Patlıcan Çullama
Malzemeler: 3 adet patlıcan, 2 adet kapya biber, 2 adet yeşil köy biberi, 2 adet domates, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz, 1,5 çay kaşığı karabiber, 1 kase doğranmış maydanoz.
Nasıl Yapılır?
Öncelikle soğan hariç tüm sebzeleri fırında veya ocakta közleyin. Közlenmiş sebzelerin kabuklarını soyup dilimleyin. Geniş bir tavada zeytinyağında soğan ve sarımsağı soteleyin. Ardından közlenmiş domates ve diğer sebzeleri ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırarak iyice pişirin. Üzerine doğranmış maydanozu ekleyip sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.
3. Yoğurtlu Köz Kırmızı Biber
Malzemeler: 5-6 adet kapya biber, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, 1 küçük kase yoğurt, 2-3 diş sarımsak. Süslemek için: Ceviz ve maydanoz.
Nasıl Yapılır?
Biberleri ocakta veya fırında közleyin, ardından kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkararak ince doğrayın. Tavada zeytinyağı ile biberleri kısık ateşte kavurun ve tuz ekleyin. Ayrı bir kasede sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Közlenmiş biberlerin üzerine yoğurdu dökün ve ceviz ile maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
4. Deniz Börülcesi
Malzemeler: 2 demet deniz börülcesi, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, 5 diş sarımsak, yarım limon suyu, 2 litre su.
Nasıl Yapılır?
Deniz börülcelerini ayıklayıp yıkayın. 2 litre suyu kaynatın ve börülceleri 10 dakika haşlayın. Haşlanan börülceleri soğuk suya tutarak şoklayın. Kılçıklarını ayıklayın. Zeytinyağını dövülmüş sarımsak ile limon suyu ile karıştırın ve börülcenin üzerine dökün. Bir gece buzdolabında dinlendirerek lezzetini artırın.
5. Cevizli Biber Yoğurtlaması
Malzemeler: 300 gr çarliston biber, yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı ceviz, 3 diş sarımsak, yarım su bardağı su, 1 yemek kaşığı sirke, yarım su bardağı yoğurt, karabiber, pul biber ve tuz.
Nasıl Yapılır?
Sarımsakları doğrayarak sıvı yağda soteleyin. Biberleri doğrayarak ekleyip 4-5 dakika kavurun. Ardından pul biber, ceviz, su ve tuzu ekleyerek pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp sirkeyi ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzme yoğurdu ekleyip karıştırın, servis tabağına alın ve üzerini cevizle süsleyin.
6. Havuç Tarator
Malzemeler: 4-5 adet havuç, 3-4 diş sarımsak, 1,5-2 bardak süzme yoğurt, 1 kase çekilmiş ceviz, 2 kaşık zeytinyağı, karabiber, pul biber, nane, tuz.
Nasıl Yapılır?
Havuçları rendeleyin ve zeytinyağında kızartın. Kavrulduktan sonra çekilmiş ceviz ekleyin ve soğumaya bırakın. Bu esnada süzme yoğurdu sarımsaklarla çırpın. Soğuyan havuçları yoğurt karışımıyla harmanlayın. Üzerine baharatlar ekleyerek servis edin.
7. Zeytinyağlı Fava
Malzemeler: 1 kg taze bakla, 1 adet kuru soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet limonun suyu, 2 adet kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 demet dereotu.
Nasıl Yapılır?
Baklaların kabuklarını soyun. Zeytinyağında soğanı kavurun, ardından baklaları, limon suyunu, şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerine sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Dereotunu ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar blenderdan geçirin. Soğuyunca servis yapın ve üzerini dereotu ile süsleyin.
8. Haydari
Malzemeler: 500 gram süzme yoğurt, 50 gram beyaz peynir, 2 diş sarımsak, 4 kaşık zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı nane, yarım çay kaşığı tuz.
Nasıl Yapılır?
Yoğurdu bir kaseye alarak peyniri rendeleyin ve sarımsakları ezin. Kızdırılmış zeytinyağına naneyi ekleyip karıştırın. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
9. Humus
Malzemeler: 1 su bardağı haşlanmış nohut, 3-4 yemek kaşığı tahin, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı limon suyu, yarım su bardağı yeşil zeytin, 4-5 yemek kaşığı kadar su, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tuz.
Nasıl Yapılır?
Haşlanmış nohutları soyup robota alın. Üzerine tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyin. Karışımı pürüzsüz kıvama gelene kadar çekin. Servis yapmadan önce üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun!