Çıtır çıtır, incecik yufka katmanlarının arasında karamel tadında yumuşacık bir krema ile hazırlanan bu tatlı, damaklarınızı şenlendirecek! Baklava yufkalarının eşsiz hazırlanışı, mutfakta yenilik arayanların ilgisini çekmekte. İşte, baklava yufkasından yapılan o muhteşem tatlı…
Malzemeler:
- 15 adet baklavalık yufka
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 5 yemek kaşığı pudra şekeri
Kreması için:
- 500 ml. süt
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 3 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 su bardağı süt
- 1/2 çay bardağı damla çikolata
- 1/2 çay bardağı fındık içi
Nasıl yapılır?
- Kremanın ilk kısmı için sütten bir miktar ayırarak kaynamaya koyun. Ayrı bir kapta şeker ve yumurta sarılarını iyice köpürtün. Un ve nişastayı ekleyip çırpın. Ayırdığınız sıcak sütten biraz ekleyerek karışımı daha akıcı hale getirin.
- Tencerede kaynayan sütten azar azar karışıma ekleyin ve sıcaklığı dengeleyin. Kremayı süzgeçten geçirerek tekrar tencereye alın ve koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
- Kremayı başka bir kaba alın ve yüzeyine değecek şekilde streç filmle kaplayın. Kremayı önce oda sıcaklığında, ardından buzdolabında tamamen soğutun.
- Yağlı kağıt üzerine ince bir katman pudra şekeri serpin. Şekerin üstüne bir yufka serin ve fırça yardımıyla hafifçe sıvı yağ sürün.
- İlk üç yufkadan sonra tekrar pudra şekeri serpin. Bu yağlama ve şekerleme işlemini yufkalar bitene kadar tekrarlayın ve her katmanı sıkıca bastırmayı unutmayın.
- Son katmana da şeker serptikten sonra yufkaların üzerine yağlı kağıt serip tepsiye alın. Tepsinin üstüne bir tepsi daha koyarak sıkıca bastırın. Kabarmaması için bir tepsiye su doldurup ağırlık yapması amacıyla onu da koyun.
- Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede, alt kısımda kenarlar kızarana kadar 35-40 dakika pişirin. Pişen hamuru görmek için tepsileri ve üstteki kağıdı yavaşça açın.
- Son olarak tepsiyi fırının üst kısmına yakın bir yere yerleştirip yaklaşık beş dakika kadar her yerinin eşit renk almasını sağlayın. Pişen yufkaları oda sıcaklığında soğutun.
- Toz krem şantiyi soğuk süt ile çırparak köpürtün. Soğuyan pastacı kremasını krem şantiye azar azar ekleyerek pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Son aşamada damla çikolata ve fındığı ekleyerek kremayı tamamlayın.
- Pişen yufkaları kullanacağınız kalıba göre bir taban ve üst dilimler şeklinde dilimleyin. Kelepçeli bir kalıbın tabanına katman halinde çıtır yufkayı sıkıca yerleştirin ve kremanın tamamını üzerine yayın. Yufkadan kestiğiniz üst dilimleri de yerleştirip hafifçe bastırın.
- Tatlının üzerini sararak en az iki saat, ama en iyi sonucu almak için 10-12 saat buzdolabında bekletin. Ardından dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!