Laboratuvar Ortamında Üretilen Etler
Günümüzde üretilen etlerin büyük bir kısmı, geleneksel etlere oldukça benzer görünüm ve tat özelliklerine sahip. Örneğin, laboratuvar ortamında üretilen sığır eti, gerçek bir et parçasından ayırt edilemeyecek kadar benzer bir görünüme sahip. Bu alanda faaliyet gösteren birçok şirketten biri de İsrail merkezli bir start-up’tır. Bu girişim, sığır eti üretimini, hayvanları öldürmeden gerçekleştirmenin yollarını aramaktadır.
Küresel et talebinin artmasıyla birlikte, İsrail’deki tüketiciler de daha sağlıklı ve çevre dostu protein alternatifleri arayışına girmiştir. Steakholder Foods CEO’su Arik Kaufman, bu durumu şöyle ifade etmektedir: “Dünya genelinde orta sınıfın oranında bir artış görüyoruz. İnsanların daha iyi yaşam koşullarına sahip olması ve daha kaliteli beslenmesi, olumlu bir gelişme. Ancak, orta sınıf nüfusunun artışı ve mevcut sığır sayısıyla, bugün dünyayı doyurmak mümkün değil. Çünkü mevcut sığır sayısı yetersiz ve bu hayvanların çevreye olan etkileri de oldukça olumsuz. Sığırların yaydığı karbon emisyonları, iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Aynı ürünü, daha lezzetli ve sürdürülebilir bir şekilde üretmenin zamanının geldiğine inanıyoruz.”
Gıda Teknolojisi ve Et Üretimi
İsrail’de birçok gıda teknolojisi şirketi, hayvanları kesmeden et üretmenin yenilikçi yollarını bulmak için çaba sarf ediyor. Bilim insanları, bu hedefe ulaşmak için en son teknolojiye sahip üç boyutlu yazıcıları kullanıyorlar.
Kök Hücrelerden Üretilen Etler
Bu teknoloji, hayvanları kesmeden gerçek et üretimini baştan sona gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Kök hücreleri toplayarak, bu hücreleri yağ hücreleri ve kas hücreleri olarak ayırt etme becerisine sahibiz. Ardından, ya biyolojik kas hücreleri üretiyoruz veya bu hücreleri ‘hibrit’ ürünler olarak adlandırılan bitki bazlı ürünlerle birleştiriyoruz. Alternatif olarak, bu biyolojik mürekkebi yazıcılarımıza yükleyerek kök hücreleri üretiyoruz. Yaklaşık birkaç haftalık bir olgunlaşma sürecinin ardından, biftekler yenmeye hazır hale geliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel çiftlik hayvanlarından kaynaklanan toplam emisyonlar, tüm insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının %14,5’ini oluşturuyor. Sığırlar, bu emisyonların en büyük payına sahip hayvan türleri arasında yer alıyor ve hayvancılık sektörünün emisyonlarının yaklaşık %65’ini oluşturuyor.