Tarım Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, sağlıklı bir kurban seçmenin yollarını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Hayvanın Dini Olarak Kurbanlık Olabilmesi İçin Gerekenler
Prof. Dr. Ayaz, dini açıdan bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için küçükbaş hayvanların en az 1 yaşını, büyükbaş hayvanların ise 2 yaşını doldurmuş olmaları gerektiğini vurguladı. “Bu hayvanların yaşları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bir online uygulama ile takip edilebiliyor,” dedi.
Kurbanlık Hayvanın Kulağında Küpe Olmaması Durumu
Kulak küpe numarası, “Haysag” isimli uygulamaya girildiğinde hayvanın türü, cinsi, cinsiyeti, yaşı ve aşı durumları gibi bilgilerin tespit edilebileceğini belirten Ayaz, “Kulak küpe numarası olmayan hayvanların kurbanlık olarak satış alanlarına gelmesi ve satılması yasaktır. Dolayısıyla tüm hayvanlar Türkvet sistemine kayıtlı ve kulak numaraları bulunmaktadır,” dedi. Ayrıca online uygulamaya sahip olmayan veya kullanmayanlar için alternatif yöntemlerin de mevcut olduğunu belirtti.
Dişlere Bakarak Kurbanlık Seçimi
Hayvanların yaş tayinini yapmanın bir diğer yolunun dişlerden geçtiğini ifade eden Ayaz, “Özellikle alt çenede bulunan öndeki 2 süt dişinin düşerek kalıcı dişlerin çıkmış olması, koyun ve keçilerde 1 yaşını, sığır cinsi hayvanlarda ise 2 yaşını doldurmuş olduğunu gösterir,” diye ekledi.
Bir Hayvanın Kurbanlık Olabilmesi İçin Gereken Özellikler
Prof. Dr. Ayaz, bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için gözlerinin sağlam olması, kör olmaması ve kesim alanına gelebilecek şekilde topallık, sakatlık veya büyük yaralarının bulunmaması gerektiğini belirtti.
İyi Beslenmiş Hayvanın Belirtileri
Hayvanların besi durumunun belirlenmesi için çeşitli kriterlerin olduğunu vurgulayan Ayaz, “İyi beslenmiş hayvanlar uzaktan bakıldığında et tutma kapasitesinin yüksek olmasıyla tanınır. Beslenmemiş hayvanların canlı ağırlığının büyük bir kısmı baş, deri, iç organlar ve kemiklerden oluşur,” şeklinde konuştu.
Kurbanlık Hayvanın Kaburga Kemikleri
İyi beslenmiş bir hayvanın dış görünümünde kaburga kemiklerinin belli belirsiz görünmesi gerektiğini belirten Ayaz, “Kaburga ve o bölgedeki kemiklerin çıkıntıları belirgin olmamalıdır,” dedi.
Sırt Çizgileri ve Butların Durumu
Son olarak, kurbanlık hayvanların sırt çizgilerinin düz olması gerektiğini ifade eden Ayaz, “Arkadan bakıldığında hayvanların butlarının dış bükey ve dolgun olması, hayvanların besi durumlarının iyi olduğunu gösterir,” diye ekledi.