Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, et tüketiminin arttığı özel bir dönemdir. Ancak bu süreçte sağlıklı beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Beslenme ve diyet uzmanı Kübra Tekay, bu konuda bazı önemli bilgileri paylaştı.
Kahvaltıda Hayvansal Gıdalardan Uzak Durun
Tekay, özellikle bayram sabahlarında kahvaltının önemi üzerine vurgu yaparak, “Hasta bireyler, diyabet, hipertansiyon, kolesterol ve kalp hastalığı olanlar, bu dönemde de diyetlerini bozmadan günlük rutinlerine devam etmelidir. Sağlıklı bireyler de hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için dikkatli olmalıdırlar. Güne, her zaman uyguladığınız sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak en doğru seçimdir. Bu dönemde et ve tatlı tüketimi arttığı için kahvaltıda kavurma, kıymalı yumurta gibi ağır hayvansal gıdalardan kaçınmakta fayda var. Eğer baklava veya şekerli tatlılar tüketilecekse, reçel, bal ve pekmez gibi ürünlerin tercihi de önerilmiyor. Bol yeşillik ve sebze tüketimini ihmal etmeyin. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar olan sürede ara öğünler yapmak faydalıdır. Ara öğün yapılmadığında akşam yemeğine birden yüklenilmesi ve aşırı tüketim söz konusu olabilir. Ara öğünlerde eğer tatlı tüketilecekse, bir porsiyon baklava veya diğer şerbetli tatlılar tercih edilebilir. Yanında çay, kahve veya bir su bardağı ayran ile şekerli yiyecekler dengelenebilir” dedi.
Et Pişirme Yöntemine Dikkat Edin
Et pişirme yönteminin önemine dikkat çeken Tekay, akşam yemeğinde et tüketimine yönelik önerilerde bulundu: “Akşam yemeğine bir çorba ile başlamayı öneriyoruz. Yaz sıcaklarında çorba içmek istemeyenler için yoğurtlu veya ayranlı soğuk çorbalar ideal bir alternatif olabilir. Eti tek başına değil, sebzelerle birlikte pişirmek her zaman daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Eğer sebze ile birlikte pişirilmiyorsa, etin yanında mutlaka fırında haşlanmış, közlenmiş sebzeler veya bol yeşillikli bir salata sunulmalıdır. Eti kavurma veya kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara şeklinde tüketmek en iyisidir. Kurban bayramında et kesildikten sonra ilk gün, eti hemen kullanmaktan kaçınmalıyız. Bunun yerine eti 24 saat boyunca soğuk ve serin bir ortamda bekletip dinlendirmek daha doğrudur. Ertesi gün, hangi tencereye ne kadar konulacağına dair porsiyon miktarına göre buzdolabında poşetleyip yerleştirmek ve buzluk ya da derin dondurucuda saklamak önerilmektedir. Ayrıca, eti buzdolabından çıkarıp sıcak su ile çözdürmek yanlış bir yöntemdir. Bu durum hızlı bakteri gelişimine yol açabilir; bu yüzden etin buzdolabında çözülmesi en sağlıklı yöntemdir” şeklinde konuştu.