Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri
Uzman Diyetisyen Dilara Kefeli, Kurban Bayramı’nda insanların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaştı. Kurban etinin kesilmesinin ardından hemen tüketilmesinin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Kurban etinin, zengin mineral ve vitamin içeriği ile besleyici bir gıda olduğunu belirten Diyetisyen Kefeli, veteriner kontrolü olmadan kesilen kurbanların, tenya, salmonella ve tüberküloz gibi hastalıklar barındırabileceğini vurguladı. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireylerin, eti dinlendirdikten en az 24 saat sonra tüketmelerinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.
“Kavurma yaparken katı yağ ilave etmemeliyiz.”
Et kesimi için kullanılan tahtaların hijyenine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kefeli, “Sebze ve meyve kesilen tahtalar ile et doğranan tahtaların farklı olması gerekmektedir; bu, bulaşma riskini minimize etmek açısından oldukça önemlidir. Pişirme yöntemleri olarak fırın, haşlama ve ızgara tercih edilmelidir. Kızartmalardan ve kavurmalardan uzak durmak gerekir. Eğer mangal yapılacaksa, etin kömürleşmemesi önemlidir; çünkü kömürleşmiş etler, kanser riski taşıyabilir. Etin ateşe ne kadar yakın pişirilirse, vitamin ve mineral kaybı o kadar fazla olmaktadır. Eğer etli bir sebze yemeği hazırlıyorsak, içerisine ekstra bir yağ eklememeliyiz. Kavurma yaparken ise katı yağlardan, yani tereyağı, kuyruk yağı veya iç yağ kullanmaktan kaçınmalıyız. Eti, kendi yağı ile ve kısık ateşte pişirmek en sağlıklı yöntemdir.”
Kolesterol veya Kalp Damar Hastalığı Olanlar Dikkat!
Kurban Bayramı’nda sakatat tüketiminin genellikle arttığını belirten Kefeli, “Eğer bireyde kolesterol yüksekliği veya kalp damar hastalığı varsa, sakatat tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Et tüketiminin genelde öğle yemeğinde tercih edilmesi, akşam ise sebze veya kuru baklagil gibi alternatiflerin tüketilmesi önerilmektedir. Et yemeğinin yanında rafine pirinç ve makarna yerine bulgur veya esmer pirinç tercih etmeliyiz. Ayrıca içecek olarak gazlı içecekler veya meyve sularına alternatif olarak ayran ya da cacık tercih edilebilir. Günlük su tüketimini ihmal etmemeliyiz; özellikle yaz aylarında 2 ile 2.5 litre su içmeyi unutmamalıyız. Ziyaretler sırasında hamurlu veya şerbetli tatlılar ile çikolatalardan uzak durarak, meyve veya sütlü tatlılara yönelmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır.”