1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi ve Sağlık Uyarıları

Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi ve Sağlık Uyarıları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı, et tüketiminin arttığı bir dönemdir. Ancak bu durum, beraberinde bazı sağlık problemlerini de getirebilir. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da uzmanlar vatandaşları et tüketimi ile ilgili uyarıyor. Diyetisyen Hanife Kara, özellikle sindirimi zor olan etlerin nasıl tüketilmesi gerektiği, hangi besinlerle dengelenmesi gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaşıyor. Kara, “Yemekte yalnızca et tüketmek yerine, sebzelerle dengelemeliyiz” şeklinde tavsiyelerde bulunuyor.

“Pişirme Yöntemine Dikkat Edelim”

Kırmızı etin sağlıklı bir şekilde tüketimi için pişirme yönteminin büyük önemi olduğunu vurgulayan Diyetisyen Hanife Kara, şunları belirtiyor: “Etlerin aşırı ısıl işlem görmesi, kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, etleri en sağlıklı biçimde ızgara veya haşlama yöntemiyle pişirmeliyiz. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırmak ve besin emilimini artırmak için etin bol sebze ile birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Üst üste her gün et tüketimini öneremem; vücutta rahatsızlık yaratmaması adına fazla protein alımına dikkat edilmelidir. Günlük 100-150 gram protein alımı yeterli olur. Porsiyon kontrolüne de dikkat etmemiz önemlidir. Ayrıca, et yemekleri ile birlikte süt ürünleri tüketiminden kaçınılmalıdır; çünkü bu, demir ve kalsiyum emiliminde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, et tüketirken sebze ile kombin yapmak daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.”

“Eti Dinlendirmemiz Gerek”

Etin “hafızası” olduğuna dikkat çeken Kara, “Eti doğru bir şekilde dinlendirmeliyiz. Dinlendirilmiş et, vücudumuza daha fazla fayda sağlar. Et, dinlendikten sonra işleme tabi tutulursa, sindirim açısından daha sağlıklı olur. Aksi takdirde, direkt tüketim böbrekler ve sindirim sistemi için zararlı olabilmektedir” dedi.

“Porsiyon Kontrolüne Dikkat Edelim”

Diyetisyen Kara, üst üste üç veya dört gün et tüketimini önermediğini ifade ederek, “Bazı kişiler, bir gün içerisinde iki öğün et tüketiyor. Eğer günlük et tüketimi fazlaysa, haftada en fazla iki veya üç gün et tüketimi ile sınırlı kalmalıyız. Porsiyon kontrolü burada kritik bir öneme sahiptir. Kişinin kilosuna göre, günlük et tüketimi 100 gram ile 200 gram arasında değişebilir. Ancak, bir hafta içerisinde maksimum üç gün et tüketimi yapılması daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi ve Sağlık Uyarıları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin