- Ocakta
- 6+ Kişilik
- 20 dk (Hazırlanma Süresi)
- 50 dk (Pişirme Süresi)
Gerekli Malzemeler:
- Dilediğiniz miktarda kuyruk yağı
- 1 kg kadar dana veya koyun eti
- Dilediğiniz baharatlar (tuz, karabiber, kekik vb.)
Hazırlanışı:
Kurban Bayramı’nda en çok tercih edilen lezzetlerden biri olan kavurma, özellikle misafirler için vazgeçilmez bir ikramdır. Kavurma tarifi ve yapılışı hakkında merak ettikleriniz için aşağıda detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Eğer kavurmayı bayram dışında yapacaksanız, et seçerken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Bu noktaları göz önünde bulundurarak et seçimi yapmanız, lezzetli bir kavurma yapmanın anahtarıdır.
Kavurma Yapmanın Püf Noktaları:
- Etlerin sert olmaması için tuz ve baharatları en son eklemeniz önerilir.
- Kavurma için en çok tercih edilen et kuzu etidir; ancak Kurban Bayramı’nda koyun, dana etinden de kavurma yapabilirsiniz. Taze etler, pişirme sürecini kolaylaştırır.
- Koyun etini pişirirken, kendi yağında ve yüksek ateşte kavurmanız önerilir. Dana etini ise yeterli miktarda su ve yağ ekleyerek uzun süre pişirmelisiniz.
- Kavurma yaparken kullanacağınız etin biraz yağlı olması, lezzet açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, kurban etinizi temizlerken tüm yağı almamakta fayda vardır.
Kurban Bayramı Kavurması Nasıl Yumuşak Olur?
- Dana etinden kavurma yapıyorsanız, pişirirken koyun etine göre biraz daha dikkatli olmalısınız. Eti en az bir gün dolapta bekleterek yumuşaklık kazanmasını sağlayabilirsiniz.
- Önce yüksek ateşte, ardından orta ateşte pişirme yöntemi ile kavurmanızın yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.
Kavurma Nasıl Saklanır?
- Kurban Bayramı’ndan sonra da kavurmanızı taze ve lezzetli bir şekilde tüketmek istiyorsanız, doğru saklama yöntemlerini uygulamalısınız.
- Kavurmanızı pişirdikten sonra ayrı bir tencerede iç yağı eritip, kavurmanın olduğu kabın içerisine dökün. Yağ donduktan sonra kavurmanızı buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kavurma Yapılışı:
- 1. adım: İlk olarak etlerinizi bol suyla yıkayın ve üzerlerindeki kan kalıntılarını temizlediğinizden emin olun.
- 2. adım: Kuyruk yağını ve etleri uygun boyutlarda doğrayın.
- 3. adım: Düdüklü tencereniz varsa, doğradığınız etleri ve kuyruk yağını bu tencereye yerleştirin.
- 4. adım: Düdüklü tencerenin içine su eklemenize gerek yok, etler kendi suyuyla pişecektir.
- 5. adım: 40-45 dakika sonra düdüklü tencerenin kapağını açarak etleri bir tavaya aktarın.
- 6. adım: Son olarak, tavada etleri kavurup servis edin.
Afiyet olsun!