Koronavirüs ve Beslenme: Efsaneler ve Gerçekler
Kamuoyuna yansıyan bazı besin ve vitamin takviyelerinin koronavirüsten koruduğu iddialarının şehir efsanesi olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Yaşar, dengeli bir beslenmenin pandemi döneminde hayati önem taşıdığını belirtti. Dr. Yaşar, “Pandemi sürecinde dengeli bir beslenme, ihtiyaç duyduğunuz tüm vitamin ve mineralleri karşılar. Bu nedenle düzenli gıda takviyelerine ihtiyaç yoktur. Polikliniklerimizde, ‘Pandemi döneminde nasıl beslenmeliyiz ve hangi takviyeleri almalıyız?’ gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz. Enfeksiyonlar sırasında vücudun enerji ve besin ihtiyacı artar. Bu nedenle COVID-19 da dahil olmak üzere tüm enfeksiyonlar öncesi ve sonrasında sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Hiçbir yiyecek veya diyet takviyesi COVID-19 enfeksiyonunu önleyemez. Kısa süreli diyetler yerine, yaşam tarzı haline gelen sağlıklı beslenme biçimi, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmanın en etkili yoludur.” şeklinde konuştu.
Vücuttaki İltihabı Azaltan Yağlar
Taze sebze ve meyve tüketiminin sağlıklı bir diyet için gerekli olan lif, vitamin ve minerallerin çoğunu sağladığını belirten Doç. Dr. Yaşar, “Tam tahıl, fındık, doymamış yağ asitlerinden zengin zeytinyağı ve susam yağı tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi vücuttaki iltihabı da azaltmaya yardımcı olur. Günlük olarak 6-8 bardak su tüketimi güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Şeker içeren hazır meyve suları, sıvı tüketimi açısından iyi bir alternatif değildir.” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı Beslenmenin Temel Taşları
Sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından birinin mevsim sebze ve meyveleriyle düzenlenmiş bir diyet olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yaşar, açıklamasına şöyle devam etti:
- Ana öğünlerimizde tabağımızın dörtte biri mevsimsel sebzelerden, dörtte biri tam tahıllı ürünlerden oluşmalıdır.
- Kalan yarısı ise meyve, kuru baklagiller, et, yumurta, balık ve tavuk gibi protein içeriği yüksek besinler ile süt, yoğurt, kefir veya peynir gibi süt ürünlerinden oluşmalıdır.
- Ülkemizde kış ve bahar mevsimleri için en uygun taze sebzeler arasında karnabahar, brokoli, lahana, kabak, biber, turp ve havuç bulunmaktadır.
- Meyve olarak elma, portakal, greyfurt, mandalina ve muz tercih edilmelidir. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle narenciye daha yoğun bir şekilde tüketilmelidir.
- Lif ve mineral zenginliği ile uzun raf ömrü nedeniyle kurutulmuş meyveler, bamya, patlıcan, biber ve domates de tavsiye edilmektedir.
- Yeterli protein alımı, virüs ve bakterilerle savaşan bağışıklık sistemimizin en önemli silahı olan antikor oluşumu için gereklidir. Kurubaklagiller, önemli bitkisel protein kaynaklarıdır. Kırmızı ve yeşil mercimek, nohut veya fasulye günlük olarak tüketilmeli, balık ise haftada en az 2 kez önerilmektedir.
Vitamin ve Mineral Takviyeleri
Sağlıklı beslenmede kaçınılması gereken unsurlara da dikkat çeken Doç. Dr. Yaşar, “Şeker ve şeker içeren yiyecekler, hazır meyve suları, beyaz ekmek, işlenmiş et ürünleri ile tuz içeriği yüksek cips ve soslar sınırlandırılmalıdır. Alkollü içecekler, vitamin ve mineral emilimini azalttığından tüketimi düşürülmelidir. Sigaradan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku almak ve stres yönetimi, kendimizi daha iyi hissetmemizin ve güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmamızın diğer anahtarlarıdır. Sadece sağlıklı beslenme önerilerine herhangi bir nedenle uyamayan kişilerde, hekim kontrolü altında vitamin ve mineral takviyeleri bu eksikliklerin giderilmesine yardımcı olabilir.” dedi.