
PEMBENAR ÖZEL
1-Güçlü bir iltihap önleyicidir
Köri; zerdeçal, kişniş ve acı biber üzere baharatlarla doludur. Karışımdaki ana baharatlardan biri olan zerdeçal, kurkumin ismi verilen bir unsur içerir. Kurkumin de yüksek anti-enflamatuar tesire sahiptir. Zerdeçalın romatoid artrit, osteoartrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı üzere hastalıkların semptomlarını hafiflettiği de kanıtlanmıştır. Köri tozunda yaygın olarak bulunan biber ve kişniş üzere öbür baharatlar da iltihap önleyici tesire sahiptir.

2-Kalp sıhhatini korur
Köri, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri üzere kalp hastalığına yol açan risk faktörlerini azaltır. Ayrıcakan akışını düzenleyerek kalp sıhhatine yarar da sağlar.

3-Kansere karşı kalkan olur
Köri tozundaki baharatların birçok antikanser özelliklerine sahiptir fakat zerdeçal bunlar içerisinde en güçlü tesire sahip olanıdır. Bir araştırmada kalın bağırsak kanseri olan 126 bireye 30 gün boyunca kurkumin desteği verildi. Sonucunda kanserli hücrelerin vefatının hızlandığı ve enflamasyonun azaldığı görüldü. Fakat birçok uzman bu bahiste daha fazla araştırmaya gereksinim olduğunu söylüyor.

4-Güçlü antioksidanlar içerir
Antioksidanlar, özgür radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklerdir. Bedeninizde bulunan çok fazla özgür radikal; kalp hastalığı, kansergibi hastalıklarla bağlantılı olan oksidatif gerilime yol açabilir. Antioksidan açısından varlıklı yiyecekler tüketmek ise, oksidatif gerilimin tesirlerini kırıp hastalık riskinizi azaltabilir. İşte köri de bu besinlerden biridir. Köri; kurkumin, kuersetin, pinen, lutein, zeaksantin ve cuminal üzere bol ölçüde antioksidan içerir. Bu nedenle yemeklere antioksidan açısından varlıklı köri eklemek, oksidatif gerilimi ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

5-Kan şekeri dengelemeye yardım eder
100 binden en fazla bireyde yapılan bir araştırma; orta ölçüde köri tüketenlerin kan şekeri düzeylerinin, ayda 1 kezden daha az tüketenlere nazaran kıymetli ölçüde daha düşük olduğunu gösterdi.

6-Beyin sıhhatini koruyup düzgünleştirir
İnsan ve hayvan üzerinde yapılan araştırmalar, zerdeçalın ana bileşiği olan kurkuminin zihinsel yavaşlama belirtilerini kıymetli ölçüde güzelleştirebileceğini ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabildiğini göstermiştir.

7-Tokluk hissi sağlar
Yemeklerine köri ekleyenlerin eklemeyenlere nazaran kendini daha tok hisssettiği ve yeme isteğinin azaldığı araştırmalarla ortaya konulmuştur.

8-Antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir
Köri içerisinde bulunan kurutulmuş kişniş üzere otlar, enfeksiyonların bedeni etkilemesini önleyen antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. E.coli ve öbür bağırsak enfeksiyonları üzere hastalıkların önlenmesinde de çok yararlıdır. Köri, bedende bulunan öbür enfeksiyonlarla çabaya yardımcı olur.

9-Sindirimi kolaylaştırır
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok değerli katkılar sunar. Ayrıyeten midedeki hazımsızlığa da âlâ geldiği söylenmektedir. Yeterli bir gaz gidericidir.