
PEMBENAR ÖZEL
1-Güçlü bir iltihap önleyicidir
Köri; zerdeçal, kişniş ve acı biber üzere baharatlarla doludur. Karışımdaki ana baharatlardan biri olan zerdeçal, kurkumin ismi verilen bir husus içerir. Kurkumin de yüksek anti-enflamatuar tesire sahiptir. Zerdeçalın romatoid artrit, osteoartrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı üzere hastalıkların semptomlarını hafiflettiği de kanıtlanmıştır. Köri tozunda yaygın olarak bulunan biber ve kişniş üzere öbür baharatlar da iltihap önleyici tesire sahiptir.

2-Kalp sıhhatini korur
Köri, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri üzere kalp hastalığına yol açan risk faktörlerini azaltır. Ayrıyeten kan akışını düzenleyerek kalp sıhhatine da yarar sağlar.

3-Kansere karşı kalkan olur
Köri tozundaki baharatların birçok, antikanser özelliklerine sahiptir fakat zerdeçal bunlar içerisinde en güçlü tesire sahip olanıdır. Bir araştırmada kalın bağırsak kanseri olan 126 şahsa 30 gün boyunca kurkumin desteği verildi. Sonucunda kanserli hücrelerin vefatının hızlandığı ve enflamasyonun azaldığı görüldü. Fakat birçok uzman bu bahiste daha fazla araştırmaya gereksinim olduğunu söylüyor.

4-Güçlü antioksidanlar içerir
Antioksidanlar, özgür radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklerdir. Bedeninizde bulunan çok fazla hür radikal; kalp hastalığı, kanser üzere hastalıklarla bağlı olan oksidatif gerilime yol açabilir. Antioksidan açısından güçlü yiyecekler tüketmek ise, oksidatif gerilimin tesirlerini kırıp hastalık riskinizi azaltabilir. İşte köri de bu besinlerden biridir. Köri; kurkumin, kuersetin, pinen, lutein, zeaksantin ve cuminal üzere bol ölçüde antioksidan içerir. Bu nedenle yemeklere antioksidan açısından güçlü köri eklemek, oksidatif gerilimi ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

5-Yüksek kan şekerini düşürmeye yardım eder
100 binden en fazla şahısta yapılan bir araştırma; orta ölçüde köri tüketenlerin kan şekeri düzeylerinin, ayda 1 kezden daha az tüketenlere nazaran değerli ölçüde daha düşük olduğunu gösterdi.

6-Beyin sıhhatini koruyup güzelleştirir
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, zerdeçalın ana bileşiği olan kurkuminin zihinsel yavaşlama belirtilerini kıymetli ölçüde iyileştirebildiğini ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabildiğini göstermiştir.

7-Tokluk hissi sağlar
Yemeklerine köri ekleyenlerin eklemeyenlere nazaran kendini daha tok hisssettiği ve yeme isteğinin azaldığı araştırmalarla ortaya konulmuştur.

8-Antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir
Körinin içerisinde bulunan kurutulmuş kişniş üzere otlar, enfeksiyonların bedeni etkilemesini önleyen antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. E.coli ve öteki bağırsak enfeksiyonları üzere hastalıkların önlenmesinde de çok yararlıdır. Bedende bulunan öbür enfeksiyonlarla uğraşa yardımcı olur.

9-Sindirimi kolaylaştırır
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok kıymetli katkılar sunar. Ayrıyeten midedeki hazımsızlığa da âlâ geldiği söylenmektedir. Yeterli bir gaz gidericidir.