Çok eski bir Türk içeceği olan boza, günümüzde eski Osmanlı İmparatorluğu hudutları içerisinde kalan ülkelerde ve Orta Asya’nın kimi bölgelerinde hala tüketilir. Genelde kış mevsiminde tüketilen ve fermente bir içecek olan boza bulgur, su ve şeker kullanılarak yapılır. Sizin için meskende boza yapmanızı sağlayacak eksiksiz bir tanım paylaştık. İşte boza tanımı…
Malzemeler:
-6 çay bardağı kalın bulgur
-1 çay bardağı pirinç
-3 litre su (suyu çektikçe ekleyebilirsiniz)
-1 çay kaşığı instant maya
-2 yemek kaşığı toz şeker
-Ayrıca 3-4 çay bardağı toz şeker (damak tadınıza nazaran azaltabilir ya da artırabilirsiniz.)
-Leblebi
-Toz tarçın
Nasıl yapılır?
-Bulgur ve pirinci yıkayıp su ile güzelce yumuşayıncaya kadar haşlayın.
-Daha sonra ince tel süzgeçten geçirip posasını atın. Ağzı açık bir halde 1-2 saat güneş görmeyen yerde ılımaya bırakın.
-İyice ılıyınca mayayı iki kaşık şeker ve bir bardak su ile karıştırıp tenceredeki bulgur lapasına ekleyin kapağını kapatın.
-Ertesi sabah karıştırın 18-24 saat ortası bekleyecek. Bekleme vaktinde ortada karıştırın.
-Mayalama müddeti 12 saate kadar düşebilir, bu noktada daima denetim etmenizde yarar var.
-Serin bir yerde olmasına ihtimam gösterin. Sıcak bir ortamda olursa fermantasyon daha süratli olur ve bozanız istenilen lezzete ve kıvama gelmez maya kokusu olur.
-18-24 saat olunca artık geri kalan şekeri de ekleyebilirsiniz. Şeker ölçüsü dileğe nazaran arttırılabilir.
-Şekeri ekledikten sonra tadına bakıp olup olmadığını anlayabilirsiniz.
-Takibi 18-24 saat ortası bir müddette oluyor. Olup olmadığını 18 saat sonunda şekeri katıp tadarak anlayabilirsiniz.
-Kıvamını denetim edin su gerekliyse içme suyundan ekleyebilirsiniz.
-Bozanız olduktan sonra artık buzdolabında koruma edin. Ne kadar çabuk tüketirseniz o kadar lezzetli olur.
-Buzdolabında fermantasyonu azalır. En fazla 2 günde tüketmeye bakın. Servis ederken tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.