Kolesterol ve Sağlığımız
Vücutta normal seviyelerde bulunan kolesterol, sağlığımız için hayati öneme sahip bir madde olarak kabul edilir. Kolesterol, hücre yapısında yer almasının yanı sıra, beyindeki myelin gibi önemli bileşenlerin yapısına da katkıda bulunur. Ayrıca, bazı hormonların ve safra asitlerinin öncüsü niteliğindedir. Derimizin güneş ışınları ile etkileşime girmesi sonucunda, kemik sağlığı için kritik bir besin öğesi olan D vitaminine dönüşebilir.
Diyetisyen Burak Çetiner, yüksek kolesterol düzeyine dair önemli bilgiler ve öneriler sunmaktadır. Çetiner’in açıklamaları ise şu şekildedir:
Koroner kalp hastalıkları ve ateroskleroz (damar tıkanıklığı) gibi sağlık sorunlarından korunma süreci, çocukluk döneminde başlamalıdır. Kandaki kolesterol seviyesinin artması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini de orantılı olarak artırmaktadır. Yapılan araştırmalar, kan kolesterol düzeyinin sadece yüzde 10 azalmasının bile, koroner kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 30 oranında azaltabileceğini göstermektedir.
Kolesterol değeri yüksek olan bireyler için öneriler:
- Yüksek kolesterol tanısı aldıysanız, kötü huylu kolesterol seviyeniz yüksekse mutlaka bir diyetisyenle çalışmalısınız.
- İdeal kilonuzda değilseniz, sağlığınız için gerekli olan kiloya ulaşmanız önemlidir.
- Et grubundan seçim yaparken, balıklar, su ürünleri, derisiz tavuk, hindi ve diğer kanatlı hayvanların beyaz etini tercih etmelisiniz.
- Probiyotik kaynakları arasında yer alan ev yapımı yoğurt tüketiminizi artırmalısınız.
- Süt ve süt ürünlerini az veya yarım yağlı olarak seçmeniz, tam yağlı süt ve ürünlerinden uzak durmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
- Günlük beslenme programınıza lifli gıdaları dahil etmelisiniz. Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla birlikte tüketmek önemlidir. Tahıl grubunda ise tam tahıllı olanları tercih etmelisiniz.