3. Gün İftar Menüsü
Bu akşam için çok kolay ve pratik tariflerle dolu bir iftar menüsü hazırladık. Çorba olarak lezzetli ezogelin çorbası, ara sıcak olarak peynirli köfte, ana yemek olarak nefis patlıcan kebabı ve tatlı olarak ise yalancı tavuk göğsü tarifleri ile iftar sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Eğer akşam ne hazırlayacağınıza karar veremediyseniz, bu tarifler mükemmel bir seçim olacaktır. İşte günün iftar menüsü ve yapım aşamaları…
Çorba: Ezogelin Çorbası
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 7-8 su bardağı su
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı dolusu nane
- Pul biber, karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 2 su bardağı su veya et suyu
Nasıl yapılır?
- Tencereye sıvı yağı ekleyin ve yemeklik doğranmış soğanları kavurmaya başlayın.
- Yıkayıp süzdüğünüz mercimek ve bulguru ekleyin, soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin. Ardından sarımsakları ekleyin. Sonrasında suyunu ekleyip pişmeye bırakın.
- Ayrı bir tencerede, yağ ile birlikte unu hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
- Daha sonra salça, nane, pul biber, karabiber ve kimyonu ekleyip bir süre daha kavurun.
- Su veya et suyunu ekleyip tel çırpıcıyla iyice karıştırın.
- Mercimekli ve bulgurlu çorbanızın içine yaptığınız soslu karışımı ve tuzu ilave edin. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
- 5 dakika boyunca bu şekilde kaynatmaya devam edin. İsterseniz çorbanızı blender ile pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
- Ezogelin çorbanız hazır! Servis tabağına alın, afiyet olsun!
Ara Sıcak: Peynir Köftesi
Malzemeler:
- 250 gr lor peyniri (yaklaşık 2 su bardağı)
- 2 yumurta
- Yarım paket kabartma tozu
- 2-3 yemek kaşığı un
- Pul biber
- Tuz
- Maydanoz
Üstü için:
- Yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı galeta unu
Nasıl yapılır?
- Yumurtanın bir sarısını kızartırken kullanmak üzere ayırın. Maydanozu (isteğe bağlı olarak dereotu da ekleyebilirsiniz) ince ince doğrayın.
- Tüm malzemeleri, ele yapışmayan bir hamur olacak şekilde güzelce yoğurun.
- Kadınbudu köfte gibi şekillendirin.
- Tavaya biraz sıvı yağ koyun ve yağ kızgınken önce yumurta sarısına, ardından galeta ununa buladığınız köfteleri kızartın.
- Sıcak servis yapın.
Ana Yemek: Fırında Sebzeli Tavuk
Malzemeler:
- 1 bütün parçalanmış tavuk
- 4 adet patates
- 1-2 adet soğan
- 3-4 adet yeşil biber
- 6 adet çeri domates
- 5 diş sarımsak
- Tuz
Sosu için:
- 4-4,5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1,5 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 tatlı kaşığı kekik
Nasıl yapılır?
- Tavuk parçalarını tuzlayarak tepsiye dizin.
- Üzerine ve aralarına doğranmış patates, soğan, biber ve sarımsak ekleyin.
- Üzerine dilimlenen domatesleri yerleştirin.
- Salçayı az sıvı yağda kavurun.
- Üzerine su, pul biber, karabiber, kimyon, sıvı yağ ve kekik ekleyip karıştırın.
- Sosunuzu tavukların üzerine dökün ve hafif tuz serpin.
- 250 derece fırında pişirin.
Tatlı: Yalancı Tavuk Göğsü
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı un
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 125 gr tereyağı
- 1 paket vanilin
- Toz tarçın
Nasıl yapılır?
- Tereyağını tencerede eritin. Ardından unu ekleyip karıştırın. Unun rengi döndüğünde sütü azar azar ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Üzerine şekeri ekleyin ve koyu bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
- Yoğunlaşıp kaynama noktasına geldiğinde vanilini ilave edin ve ocaktan alın.
- Mikser yardımıyla birkaç dakika çırpın. Boşaltacağınız kabı hafifçe su ile nemlendirin ve muhallebiyi içine yayın.
- Buzdolabına kaldırın. Servis ederken dilimleyin ve üzerine tarçın serpin.