Gülşah Karaman
Kişniş Neden Sevilmiyor?
Kişniş, birçok insanın hoşlanmadığı bir baharat olarak bilinir. Peki, bu durumun ardında yatan nedenler nelerdir? Bilim insanlarına göre, kişnişin tadını algılamada etkili olan -OR6A2- adı verilen bir gen bulunmaktadır. Bu gen, kişnişi seven veya sevmeyen insanlar arasında bir ayrım yapar. Genetik olarak bu gence sahip olan kişiler, kişnişin içerisinde bulunan bazı kimyasal bileşenlere karşı daha duyarlıdır. Sonuç olarak, kişnişi sevmeyen birçok birey, bu bitkinin tadını sabun gibi tanımlamaktadır.
Peki, Kişniş Yerine Hangi Alternatif Yeşillikler Kullanılabilir?
- Yeşil Tayland Fesleğeni: Lowa State Üniversitesi’nin bahçe uzmanlarına göre, fesleğenin 150’den fazla çeşidi bulunuyor. Ancak kişnişin yerine en iyi alternatif, Tayland fesleğenidir. Asya marketlerinde bulmanız oldukça kolay olan bu fesleğen, hem narenciye hem de meyan kökü tadı sunar. Kişniş gibi uzun süre yüksek sıcaklıkta kalmadığı için, yemeklerinizin son pişirme aşamasında eklemeniz önerilir.
- Nane: Kişniş yerine kullanabileceğiniz bir diğer yeşillik ise taze nane. Kıyılmış nane yapraklarını, balzamik sirkeyle karıştırdığınızda, onun serinletici mentollü tadının hafifletilmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer naneyi garnitür olarak kullanmayı düşünüyorsanız, balzamik sirke eklemeden de kullanabilirsiniz. Bunun yerine üzerine limon sıkarak tadını dengeleyebilirsiniz.
- Kişnişe Çok Benziyor: Maydanoz: Maydanoz, kişnişe benzerliğiyle bilinen bir yeşilliktir ve zaman zaman karıştırılması da muhtemeldir. Kişnişin tadını en iyi şekilde taklit etmek için maydanozun üzerine toz fesleğen ve toz kekik eklemeniz önerilir. Ayrıca, limon suyu ekleyerek benzer bir tat elde etmeniz mümkündür.