Soğuk kış sabahlarında uyanmak çoğu zaman zordur ve vücudumuz yorgun hissedebilir. Bu nedenle, sabah kahvaltısının önemini vurgulamak istiyoruz. Kış aylarında vücudumuz, soğuk havalardan korunmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, hastalıklara karşı savunmamızda kritik bir rol oynar. Peki, sabahları daha mutlu ve enerjik hissetmek için nasıl beslenmeliyiz? İşte kışın güne güçlü bir başlangıç yapmanızı sağlayacak 5 lezzetli doğal kahvaltı tarifi. Bu tariflerden birini deneyebilir veya hepsini haftanın farklı günlerine yayarak uygulayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Smoothie Kasesi
- Malzemeler:
- 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 10-12 adet yaban mersini
- 6 adet çilek
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı chia tohumu
- Üzeri için:
- 15 adet yaban mersini
- 1 adet küçük boy muz
- 1 tatlı kaşığı chia tohumu
- 5-6 adet çiğ badem
Nasıl yapılır? Süzme yoğurdu bir blendera aktarın, çileklerin saplarını çıkararak ekleyin. Ardından yaban mersini, bal ve chia tohumunu ilave edin. Karışımı güzelce karıştırdıktan sonra bir kasenin içine alın. Muzu dilimleyip karışımın üzerine yerleştirin. Üzerini bademler, chia tohumları, muz dilimleri ve yaban mersinleri ile süsleyerek servis edin.
Tahılsız Muffin
- Malzemeler:
- 4 adet yumurta
- 1/4 su bardağı hindistan cevizi yağı (soğuk sıkım)
- 1/4 su bardağı bal
- 1/4 su bardağı tam yağlı süt
- 1/2 su bardağı hindistan cevizi unu (isteğe bağlı olarak badem unu)
- 1/2 su bardağı çiğ fındık (isteğe bağlı olarak makademya fındığı)
- 1 adet muz
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1/4 çay kaşığı tarçın
Nasıl yapılır? Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Bal ve hindistan cevizi yağını kısık ateşte ısıtarak homojen bir karışım elde edin ve soğumasını bekleyin. Yumurtaları bir kapta çırpın, ezilmiş muzu ekleyin ve bal-yumurta karışımını, sütü ve vanilya özütünü ilave edin. Hindistan cevizi ununu ekleyip karıştırdıktan sonra çekilmiş fındıkları da ekleyin. Elde ettiğiniz harcı yağlı kağıt serilmiş muffin kalıplarına dökün. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Kalıplardan çıkararak ılık servis edin.
Yumurtasız Avokado Tost
- Malzemeler:
- 2 dilim tam buğday tost ekmeği
- 1 adet olgun avokado
- Ceviz (isteğe bağlı olarak)
- Tarçın (isteğe bağlı olarak)
- Bal
- Peynir (tercihe göre)
Nasıl yapılır? Ekmekleri kızartın. Avokadoyu soyup püre haline getirene kadar ezin. Ayrı bir kapta ceviz, tarçın, bal ve peyniri karıştırın. Püre halindeki avokadoyu bu karışımın üzerine ekleyin. Kızaran ekmeklerin üzerine bu karışımı sürerek servis edin.
Ispanaklı Pankek Tarifi
- Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı yoğurt
- 200 gram körpe ıspanak
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
- 2 damla limon suyu
- 4 yemek kaşığı lor peyniri
Nasıl yapılır? Körpe ıspanakları bol suda yıkayıp kurutun ve ince ince doğrayın. Yumurtayı bir kapta çırpın, yoğurt ve tuzu ekleyin. Elekten geçirilmiş un, kabartma tozu ve limon suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Doğranmış ıspanakları ekleyip son bir kez karıştırın. Krep tavasını yağlayıp ısıtın. Harçtan bir kepçe dökün ve üzerine lor peyniri serpiştirip pişirin. İki tarafı da altın rengi olana kadar pişirdikten sonra sıcak servis edin.
Fırında Kuşkonmazlı Omlet
- Malzemeler:
- 8 adet kuşkonmaz (sert kısımları alınmış, alt kısımları soyulmuş)
- 10 adet yumurta (çırpılmış)
- 1 su bardağı toz parmesan peyniri (isteğe göre rendelenmiş kaşar peyniri)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Nasıl yapılır? Bir sos tenceresinde su ve tuzu kaynatın. Kaynayan suya kuşkonmazları ekleyin ve 4 dakika haşlayıp süzün. Fırına dayanıklı bir tavayı tereyağı ile yağlayın. Çırpılmış yumurtaların içine parmesan, tuz ve karabiber ekleyip tekrar çırpın, ardından kalıbınıza dökün. Kuşkonmazları yumurta karışımının üzerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp kare dilimleyin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun!