Sağlıklı Kış Beslenme Alışkanlıkları
Sağlıklı bir yaşam için hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinmenin önemine vurgu yapan Diyetisyen Ayda Erken, mevsim farklılıklarının beslenmeye etkisini gözler önüne seriyor. Kış aylarında insanların, soğuktan korunmak amacıyla daha yağlı ve kalori değeri yüksek besinlere yöneldiğini belirten Erken, bu durumun kilo alımını kaçınılmaz hale getirdiğine dikkat çekiyor. Yaz aylarında ise daha ince kıyafetlerin giyilmesi ve kış mevsiminde alınan fazla kiloların görünür hale gelmesi, kişilerin kilo verme isteğini artırıyor.
Fazla Kilolardan Kurtulma Yöntemleri
Kışın alınan kiloları kaybetmek için acele etmenin ve bazen sağlıksız diyetlere başvurmanın son derece tehlikeli olabileceğini vurgulayan Erken, fazla kilolardan kurtulmanın yollarını şu şekilde sıralıyor:
- “Kilo alımının en önemli sebeplerinden biri düzensiz uyku ve yemek saatleridir. Günde bir kez 6-8 saatten fazla olmamalı uyuyun. Sabah kalktıktan sonra kahvaltınızı geciktirmeden ilk 1 saat içinde yapmalısınız. Bu, metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.”
- “Kahvaltıdan 3 saat sonra küçük bir ara öğün alın ve ara öğünden 2 saat sonra da öğle yemeğinizi yemeye çalışın. Öğle yemeğinden sonra 4 saat boyunca hiçbir şey yememeye özen gösterin. 4 saatin bitiminde yine küçük bir ara öğün alıp, 2 saat sonra akşam yemeğinizi tüketin. En son yatmadan 1-2 saat önce küçük bir ara öğün ile günü sonlandırın. Böylece ‘azar azar, sık sık yemek’ alışkanlığını düzenlemiş olursunuz.”
- “Yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek, her lokmayı en az 15 kez yiyin. Küçük lokmalar alarak acele etmeden yemeniz önemlidir.”
- “Günde 12-15 bardak su içmeliyiz. Özellikle her öğünden önce 1-2 bardak su içip, öğünle birlikte ve öğünden sonraki ilk yarım saatte sıvı tüketmeyin.”
- “Aşırı tuzlu veya baharatlı besinler iştahınızı artırabilir. Bu nedenle az tuzlu ve az baharatlı yemekler pişirip sofrada tekrar tuz veya baharat eklememelisiniz.”
- “Büyük ve çukur tabaklarda yemek olduğundan daha az görüneceğinden, psikolojik olarak doyamazsınız. Bu da ihtiyacınızdan fazlasını yemenize neden olur. Tüm yemeklerinizi küçük ve düz tabaklarda tüketin. Böylelikle ‘karnınızdan önce gözünüz doymuş’ olur.”
- “Yemek esnasında başka şeylerle (televizyon, gazete, sohbet) meşgul olmak, hem ölçüyü kaçırmanıza hem de çiğnemeyi unutturmasına sebep olabilir. Bu nedenle yemek yerken başka şeylerle meşgul olmaktan kaçının.”
Uzun Süreli Halsizlik Hissine Karşı Öneriler
Karbonhidrat oranı düşük beslenme alışkanlığının halsizliğe neden olabileceğini belirten Erken, şu önerilerde bulunuyor:
- “Her öğünde sebze, meyve ve tahıl tüketmeye özen gösterin. Sebze sevmeyenler için domates suyu içmek alternatif bir çözüm olabilir. Domates suyu, kan dolaşımınızı hızlandırarak düşen enerjinizi yükseltebilir.”
- “Öğün atlamayın, her 3-4 saatte bir beslenmeye özen gösterin. Baharatlı ya da yağlı besinlerin mide yanmasına neden olabileceğinden, bunlardan kaçının.”
- “Uzun süreli zindelik hissi için güne tam tahıl ürünleri ve meyve gibi yağ oranı düşük, lif oranı yüksek bir kahvaltıyla başlayın. Ekmek ve mısır gevreği gibi karbonhidratlar, serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olarak rahatlatıcı bir etki yaratır.”
- “Sabah enerjisini artırmak amacıyla kahvaltınıza mutlaka meyve suları ekleyin. Ancak bazı meyve suları, sabah saatlerinde mide asitliğini değiştirerek yanmalara neden olabilir. Bu nedenle meyve seçimi önemlidir; ananas, elma ve üzüm doğru alternatiflerdendir.”
- “Basit şeker oranı yüksek besinlerden ve aşırı kafein içeren içeceklerden uzak durun. Bu tür gıdalar günün ilerleyen saatlerinde yorgunluk hissi oluşturabilir.”
- “Alkol tüketiminden kaçının. Merkezi sinir sistemini baskılayan alkol, birkaç saat sonra aşırı yorgunluğa yol açabilir. Unutmayın, spor vücudun enerji üretmesine sebep olur, yorulmasına değil. Çalışan kaslar metabolizmanızı hızlandıracak ve hareket anında salgılanan hormonlar mutluluk ve zindelik getirecektir.”