Kelek, olgunlaşmamış kavunların ve bazen de kötü karpuzların minik halidir. Genellikle bebek kavun olarak da adlandırılır. Son zamanlarda, kelek turşusu, mutfaklarda oldukça popüler hale gelmiştir. Peki, kelek turşusu nasıl yapılır? İşte detaylı tarifi:
Malzemeler:
- 1 kilo kelek (orta boy)
- 8-10 adet nohut
- 5-6 diş sarımsak
- 1-2 adet iri havuç (isteğe bağlı)
- Yarım bağ dereotu
Turşu suyu için:
- 1,5 litre kaynamış sıcak su (içme suyu)
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 3 yemek kaşığı turşuluk tuz (iri tuz tercih edin)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Kelek turşusu nasıl yapılır?
- Kelekleri iyice yıkayın ve her iki ucunu da çok derine inmeden kesin. Ardından, sivri bir bıçakla keleklerin her birine 2-3 yerinden delikler açın.
- 1,5 litre sıcak suyu uygun bir ölçü kabına ya da geniş bir karıştırma kasesine alın.
- İçine sirke, tuz ve şekeri ilave ederek, tuz eriyene kadar karıştırın. Tuz eridikten sonra, karışımı soğuması için kenara alın.
- Hazırladığınız kelekleri, iri iri dilimlediğiniz havuçları, nohut tanelerini ve soyulmuş sarımsakları temiz bir cam kavanoza yerleştirin.
- Turşu suyunu kavanozun içine dökün. Dereotunu da kavanozun ağzına yerleştirip, bastırın.
- Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Havasını alması için kavanozu ters çevirin ve doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde, kelekler sarıncaya kadar ortalama 20-25 gün bekletin.
- Olgunlaşan turşuyu dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!