1. Haberler
  2. Bilgi
  3. Kayseri’de Emekli Memurun Dolandırıcılık Mücadelesi

Kayseri’de Emekli Memurun Dolandırıcılık Mücadelesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’de Dolandırıcılık Olayı: Emekli Memur Tuncay Tarhan’ın Mücadelesi

Kayseri’de yaşayan emekli memur Tuncay Tarhan, kendisini telefonla arayan bir dolandırıcıyla yaptığı görüşmeyi sonlandırarak dikkatli davrandı. Ancak, onay vermediği halde hesabından para çekildiğini fark ettiğinde büyük bir şok yaşadı. Tarhan, durumu hemen bankanın müşteri hizmetlerine bildirerek gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.

Zararın Yarı Yarıya Karşılanması

Banka yetkilileriyle yaptığı görüşmeden yaklaşık 5 saat sonra dolandırıcılara ait başka bir hesaba transfer edilen 30 bin lirasının çekildiğini öğrenen Tarhan, hukuki bir mücadele başlatmaya karar verdi. Bilirkişi raporunda, Tarhan’ın herhangi bir onay vermediği ve paranın izinsiz çekildiği belirtilmesine rağmen, tüketici mahkemesi zararın yarı yarıya karşılanmasına hükmetti. Bu kararın ardından Tarhan, davayı Bölge Adliye Mahkemesine taşıdı.

Bankanın Sorumluluğu Üzerine

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, Tarhan’ın herhangi bir onay vermediği halde 30 bin lira dolandırıldığını vurgulayarak, bu tür olaylarda güven tesis etmesi gereken tarafın banka olduğunu ifade etti. Bankaların dolandırıcılığa karşı gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Şahin, “Müşteri ya da tüketicinin güven tesis etme gibi bir zorunluluğu yoktur. Korunmaya ihtiyacı olan tüketici, koruması gereken sistemin sahipleridir. Bankacılık Kanunu’nun 76. maddesi, ‘Tüketicinin her türlü sorunu, müşterinin bütün sorunlarıyla alakalı çözüm mercii ve bunlara cevap vermesi gereken bankadır’ der. Dolayısıyla bankaya sorumluluk başta verilmiştir.” dedi.

Bankanın İptal Yetkisi

Şahin, bir yurttaşın hiçbir işlem yapmamasına rağmen 30 bin lira zarara uğramasını eleştirerek, şunları kaydetti: “Bir tüketicinin bir kamu bankasındaki, üstelik ek hesap olarak adlandırılan hesabından, kendisinin haberi olmadan limiti artırılarak para çekilmesi kabul edilemez. Üstelik bu işlem sırasında kendisine herhangi bir şifre veya onay kodu gönderilmemesine rağmen para çekilmiştir. Daha sonra banka uyarılmış ve ‘iptal edin bunu’ denilmiştir. Bankanın iptal etme yetkisi vardır ve bu tür uygunsuz işlemlerde hemen müdahale etme şansı bulunmaktadır. İki tarafa da bloke koyma yetkisine sahip olan banka, bunu yapmadığı için sorumluluk bankanındır.”

Zararı Bankanın Karşılaması Gerekir

Şahin, bu zarardan tamamen bankanın sorumlu olduğunu savunarak, “Tüketici Mahkemesi, ‘tüketici, kendisine ait ve başkasının bilmesi mümkün olmayan şifre, parola bilgilerinin saklanması ve korunması yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle yarı yarıya’ demektedir. Yani burada bankanın da sorumluluğu vardır. Ancak bilirkişi raporu, ‘burada tüketicinin bir zafiyeti yok, sistemin zafiyeti var’ demektedir. Kanuna ve Yargıtay içtihadına göre, zararın yüzde 100 bankanın ödemesi gerekirken, yarı yarıya bir adalet paylaşımı yapılmaktadır. Suç bankadaysa ve korunması gereken sistem bankaysa, olaydan hemen sonra banka uyarılıp ‘ben bu işlemi yapmıyorum, haberim yok’ denilmesine rağmen banka çözüm bulmamışsa, sorumluluk bankanındır. Dolayısıyla zararın yüzde 100 bankanın karşılaması gerekir.”

Müşteri Temsilcisini Aramasına Rağmen Hesabından Para Çekildi

Müşteri Tuncay Tarhan, dolandırıcıların aradığında onların dolandırıcı olduğunu anlayarak konuşmayı sonlandırdıklarını belirtti. Bankayı bilgilendirmesine rağmen mağduriyet yaşadığını vurgulayan Tarhan, “Bize tanımadığımız bir numaradan bir telefon geldi ve hesabımdan 3 adet 100 kontör çekildiği söylendi. Dolandırıcı olduklarını belirtince telefon kapandı. Bu sırada ekranda ‘Hesabınızdan 10 bin TL çekilmiştir’, ‘Hesabınız 20 bin TL’ye yükseltilmiştir’ ve ’20 bin TL çekilmiştir’ şeklinde 3 mesaj gördük. Bu işlemler sadece 3 dakika içinde gerçekleşti. Müşteri hizmetlerini arayarak durumu anlattım ve işlemi iptal etmelerini istedim. Müşteri hizmetleri, bana ertesi gün banka şubesine gidip müracaat etmemi ve savcılığa başvurabileceğimi söyledi. Ancak ben ‘öncelikle işlemi durdurun ki daha fazla zarar görmeyelim’ dedim. Kartları ve hesabı bloke ettirdik. Ancak müşteri hizmetlerine sorduğumda işlemin gerçekleşmeyeceğini beyan ettiler. Daha sonra öğrendim ki para hesabımdan çekilmiş.”

Tarhan, dolandırıcının yakalanıp ceza almasına ve suçunu kabul etmesine rağmen kendisinin mağdur olduğunu ifade etti. Bankanın yüzde 100 sorumlu olduğunu ve tüm zararı karşılaması gerektiğini savunan Tarhan, hukuki mücadelesini sürdürmeye devam etti.

Kayseri’de Emekli Memurun Dolandırıcılık Mücadelesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin