Tadı kadar ismiyle da gündeme gelen pırtımpırt yemeği ismini ‘parçalamak’ manasındaki ‘pırtılmak’ sözünden alır. Pırtımpırt yahut kirtimburt ismiyle da bilinen bu yemek Kayseri’nin Develi ilçesine ilişkin bir konut yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği öbür yeşil yaprak (ıspanak, pazı) yemeklerinden ayırır. Siz de pırtımpırt yemeğini meskeninizde kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte pırtımpırt yemeği tanımı…
Malzemeler:
-500 gram doğranmış ve kurutulmuş asma yaprağı
-1 kilo büyük doğranmış kesim et
-Yarım su bardağı haşlanmış fasulye
-Yarım su bardağı haşlanmış nohut
-Yarım su bardağı haşlanmış soyulmuş buğday
-3 yemek kaşığı salça
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-2 yemek kaşığı tereyağ
-2 büyük kuru soğan
-Tuz, karabiber, istenilen baharat.
Pırtımpırt nasıl yapılır?
-Öncelikle yağda soğanı pembeleşinceye kadar kavurun ve salça ekleyin.
-Üzerine evvelce düdüklü tencerede pişirdiğinz kesim etler ekleyin.
-Daha sonra yıkadığınız ve süzdürdüğünüz yapraklar ek edilir. Fasulye, nohut ve buğdayı da eklendikten sonra göz kararı sıcak su konulur.
-Tuz ve baharat ekleyerek tekrar düdüklü tencerede yarım saat kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun.