Kandaki Glikoz ve Sağlık Üzerindeki Önemi
Kandaki glikoz, vücudun temel enerji kaynağı olarak büyük bir öneme sahiptir. Tüketilen besinlerle vücuda alınan glikoz, kan aracılığıyla hücrelere taşınarak enerji üretimini destekler. Bu nedenle, kandaki glikoz seviyesinin dengede olması sağlık açısından kritik bir faktördür. Genellikle kan şekeri yüksekliğinin sağlığa zararları üzerinde durulsa da, Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Veysel Ciğerli bu konuda önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Kandaki glikoz miktarının yükselmesi kadar düşmesi de sağlığı tehdit eder.”
Ciğerli, sözlerine devam ederek, “Kandaki şeker seviyesinin enerji metabolizması, hormon dengesi ve sinir sistemi gibi temel unsurlar üzerinde doğrudan etkisi vardır. Kandaki düşük şeker oranı, yani hipoglisemi, vücudun dengesini bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi. Kan şekeri dengesini etkileyen en önemli faktörlerin başında, kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten ve düşüren yiyecekler, insülin direnci ve aşırı stresin geldiğini vurguladı.
Kan şekeri dengesini sağlamak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Ciğerli, bu konuda önerdiği bazı gıdalarla ilgili bilgi verdi: “Özellikle lifli gıdalarla beslenmeyi tavsiye ediyoruz.”
- Lifli besinler, sindirim ve emilim süreçlerinde dengeli bir etki gösterdiği için kan şekerinde ani yükselişlere ve dolayısıyla ani düşüşlere neden olmaz.
- Keten tohumu, arpa, kurubaklagil, leblebi, turunçgiller, yeşil elma, armut, incir gibi meyveler, yulaf, bulgur, tam buğdaylı makarna ve ekmek, bu tür besinlere iyi örneklerdir.
Bu besinler, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olarak, genel sağlık durumunu iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır.