- Fırında
- 6+ Kişilik
- 30 dk (Hazırlanma Süresi)
- 40 dk (Pişirme Süresi)
Yapımı için malzemeler
Hamuru için;
- 125 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Alabildiğine kadar un
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 4-5 damla limon suyu
Hamurun içi için;
- Ceviz içi
Hazırlanışı
Kalburabastı, yapımı zor gibi görünse de doğru malzemeler ve biraz pratikle oldukça kolay bir tatlıdır. Peki, kalburabastı tatlısı nasıl yapılır? İşte adım adım kalburabastı tarifi:
1. Adım:
Öncelikle şerbetimizi hazırlamakla başlayalım. Şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra 4-5 damla limon suyu ekleyip, 10 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz.
2. Adım:
Hamur malzemelerinin tamamını geniş bir kaba alıyoruz. Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve vanilyayı koyarak yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde etmeliyiz.
3. Adım:
Hamurdan bir parça koparıp, rende yardımıyla ince bir tabaka halinde yayıyoruz. Üzerine ceviz içini serpiştiriyoruz ve hamuru dikkatlice kapatıyoruz. Bu aşamada hamurun içindeki cevizlerin görünmesi için hafifce bastırmalısınız.
4. Adım:
Hazırladığımız hamur parçalarını yağlanmış fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan kalburabastıların üzerine soğuyan şerbetimizi döküyoruz.
5. Adım:
Şerbet, tatlıların sıcaklığı ile buluştuğunda daha iyi bir tat alacaktır. Bu nedenle fırından çıkan kalburabastıları hemen şerbetle buluşturmalısınız.
Son Adım:
Kalburabastı tatlımız artık servise hazır! Şerbetini çekmesi için bir süre bekletin. Ardından dilimleyip, sevdiklerinizle paylaşarak afiyetle tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!