Kabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu enfes dolma, sabahın erken saatlerinde güneşin ilk ışıklarıyla birlikte toplanan taze kabak çiçeklerinden hazırlanır. Özellikle Temmuz ayında toplanmaya başlanır ve çiçeklerin tam olarak açtıkları, ısı etkisiyle yıpranmadıkları sabah saatlerinde toplanmaları büyük önem taşır. Dolmalık çiçeklerin meyvesiz ve hafif dikenli yeşil taç yaprakları olmalıdır. Toplanan çiçeklerin iç kısımları dikkatlice ayıklanır, narin bir şekilde yıkanır ve fazla suyu süzülür. Önceden hazırlanan hafif diri kıvamlı zeytinyağlı dolma harcı ile doldurulan çiçekler, özenle kapatılarak kısık ateşte pişirilir. Bu lezzetli dolma, genellikle taze sıkılmış limon suyu ya da sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir.
Malzemeler:
- 30 adet kabak çiçeği
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet orta boy domates
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı sıcak su
- 1/4 demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Domatesleri ortadan ikiye kesip uç kısımlarını alın, ardından rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Dereotu yapraklarını ince ince kıyın.
- Topladığınız ya da semt pazarlarından satın aldığınız kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları dikkatlice çıkarın.
- Çiçeklerin içinde bulunan sarı kısımları nazik bir şekilde alın. Yapraklara zarar vermemeye özen gösterin.
- Geniş bir tencerede zeytinyağının yarısını ısıtın. Kuru soğanları ekleyin ve dirilikleri gidene kadar kavurun.
- Pirinçleri yıkayıp fazla sularını süzdükten sonra tencereye ekleyin. Şeffaf bir görünüm alana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.
- Rendelenmiş domatesi ilave edip karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz, kuru nane ve sıcak su ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Demlenmesi ve soğuması için kısa bir süre bekletip kıyılmış dereotuyla harmanlayın.
- Hazırladığınız dolma harcından azar azar alarak çiçeklerin iç kısımlarını doldurun. Çiçekleri, üst kısımlarından içe doğru katlayarak katlama yerini altta kalacak şekilde tencereye yerleştirin.
- Kalan zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin ve dolmaların yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin.
- Ağırlık yapması için bir kapak kapatıp kısık ateşte, kapağı kapalı tencerede kontrollü bir şekilde pişmeye bırakın.
- Arzu ettiğiniz takdirde, limon dilimleri eşliğinde ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Afiyet olsun!