1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Küp Uydu Çalışmaları

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Küp Uydu Çalışmaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Uzay Sistemleri Tasarım Laboratuvarı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL) sorumlu Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, küp uyduların yaklaşık 20 yıl önce uzay mühendisliği eğitimine katkı sağlamak amacıyla geliştirildiğini belirtti. Öğrencilerin, uyduların tasarım aşamasından fırlatılmasına kadar tüm süreçlerde aktif rol aldığını ifade eden Aslan, 2009 yılında Türkiye’nin ilk küp uydusunun tasarımını tamamladıklarını vurguladı.

“Tasarladığımız ‘İTÜpSAT1’ adlı küp uydu, 23 Eylül 2009 tarihinde uzaya gönderildi. İlk sinyallerini İTÜ’de kurulan ‘İTÜ-USTTL’ yer istasyonu ve Uydu Haberleşmesi ile Uzaktan Algılama Merkezi’ne iletti.” diye ekledi.

Prof. Dr. Aslan, İTÜpSAT1’ın 11 yılı aşkın süredir sinyal göndermeye devam ettiğini, bu sürede tasarlanan ilk uydunun tüm testlerinin İTÜ laboratuvarlarında gerçekleştirildiğini belirtti. Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

  • “Uzaya gönderilen ilk küp uydunun ardından, yeni küp uydu tasarımlarına hız kesmeden devam ettik. İTÜ olarak son 16 yıl içerisinde tasarladığımız 6 küp uydunun yörüngeye yerleşmesini sağladık ve bu alanda büyük bir insan kaynağı yetiştirme başarısı gösterdik.”
  • “Yakın zamanda ASELSAN ve İTÜ iş birliğiyle geliştirilen 3U boyutundaki ASELSAT uzaya gönderildi. Bu uydu, SpaceX’in roketiyle görev yapacağı yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Tek bir fırlatmada 143 uydunun yörüngeye bırakılmasıyla bu alanda yeni bir dünya rekoru kırılmış oldu. İTÜ olarak böyle bir projenin parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz.”
  • “Geliştirdiğimiz 6 küp uydunun tüm tasarım süreçlerini yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirdik. Küp uydunun görünümünden uçuşuna kadar her aşamayı proje ortaklarımızla birlikte hayata geçirdik.”

Yedinci Uydu: “SharjahSat-1” Yolda

Prof. Dr. Aslan, yedinci küp uyduyu Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Sharjah Üniversitesi için “SharjahSat-1” adıyla geliştirdiklerini ve bu proje kapsamında üniversitenin küp uydu grubuna uydu tasarımı, testleri, haberleşmesi ve yer istasyonları konularında kapsamlı eğitimler verdiklerini aktardı.

Ayrıca, uydu geliştirme çalışmalarının karşılıklı olarak yürütüleceğini, testlerin ise İTÜ’de gerçekleştirileceğini belirten Aslan, küp uyduların kısa sürede ve uygun maliyetle tasarlanıp üretilebileceğini vurguladı. Aslan, Birleşik Arap Emirlikleri için tasarladıkları bu küp uydunun 3U boyutunda olduğunu ve kullanım alanlarının oldukça geniş olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

  • “Küp uyduların uygun maliyetleri sayesinde çok sayıda uydu geliştirilebiliyor ve yörüngeye takımlar halinde yerleştirilebiliyor. Bu sayede, veri toplama sıklığı artırılıyor.”
  • “Yörüngede zamansal çözünürlüğü de küp uydu sayesinde önemli ölçüde artırmış oluyorsunuz.”

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Küp Uydu Çalışmaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

xGundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin