Pizza denilince akla ilk gelen ülke şüphesiz İtalya’dır. Bu muhteşem ülkede her sokakta karşınıza çıkan pizzerialar, pizza şeflerinin genç yaşta fırının başına geçip en lezzetli pizzaları hazırladığı yerlerdir. Ancak, İtalyan pizzalarını sadece İtalya’da yemek zorunda değilsiniz; evinizde de kolayca yapabilirsiniz! İşte sizler için derlediğimiz 5 popüler İtalyan pizzası tarifi.
1. Margherita Pizza
Malzemeler:
- Hamuru için:
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4,5 su bardağı un
- Pizza sosu için:
- 1 adet büyük boy domates
- 1 tepeleme yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı sıcak su
- 3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- Çay kaşığı ucuyla nane
- 1 çay kaşığı şeker
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Hamuru 15-20 dakika boyunca güzelce yoğurun. Sakız kıvamında bir hamur elde edin.
- Hamur oluşum sürecinde 3/4 yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurma işleminde de 3/4 yemek kaşığı zeytinyağı kullanarak yumuşak bir hamur elde edin ve sıcak bir ortamda iki katına çıkana kadar bekletin.
- Bu ölçülerle 2 adet orta boy pizza elde edebilirsiniz.
- Mayalanan hamuru elimizle açıp, üzerine tercihinize göre hazırladığımız sosu sürün.
- Üzerine mozzarella peyniri ve ince dilimlenmiş çeri domatesleri yerleştirip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
- Kontrollü bir pişirme sürecinin son 2 veya 3. dakikasında pizzaya şerit doğranmış fesleğenleri serpip, süreyi tamamlayın.
- Sıcakken dilimleyip servis yapabilirsiniz.
2. Marinara Pizza
Malzemeler:
- 230 gram pizza hamuru
- 120 gram domates sosu
- 5 gram kuru kekik
- 5 gram sarımsak
- 15 gram zeytinyağı
Nasıl yapılır?
- Pizza hamurunu elinizle açarak ince bir pizza tabanı oluşturun. Üzerine domates sosunu sürün.
- Kıyılmış sarımsakları ekleyin.
- Kekik serpin ve biraz zeytinyağı ilave edin.
- 350 derecelik taş fırında pizzayı 3-4 dakika pişirin ve sıcak servis edin.
3. Quattro Stagioni Pizza (Dört Mevsim Pizza)
Malzemeler:
- Hamuru için:
- 130 gram un
- 15-20 gram zeytinyağı
- 50 gram su
- 1 çay kaşığı tuz
- Üzeri için:
- 100 gram domates
- 180 gram mozzarella
- 100 gram dana jambon
- 20-30 gram ızgara patlıcan
- 7-8 adet siyah zeytin
- 50 gram porçini mantarı
- Taze fesleğen
- Kekik
Nasıl yapılır?
- Un, su, tuz ve zeytinyağı ile hazırlanan hamuru 170 gram porsiyonlar halinde 24 saat dinlendirin.
- Elle açtığınız hamura; domates, taze fesleğen ve kekik ile hazırlanan sostan sürün.
- Üzerine mozzarella, dana jambon, ızgara patlıcan, siyah zeytin ve porçini mantarını ekleyerek 180 derecelik taş fırında 3-4 dakikada, normal ev fırınında ise 35-40 dakika pişirin.
4. Frutti Di Mare Pizza
Malzemeler:
- Üzeri için:
- 1 kutu domates püresi
- 1 top mozzarella peyniri
- 6 adet mantar
- 1 kutu ton balığı (kalamar ya da çeşitli deniz mahsülleri de kullanabilirsiniz)
- Kekik
- Hamuru için:
- 550 gram un
- 5 gram maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 300 ml su
- Tuz
Nasıl yapılır?
- Pizza hamuru için maya, tuz, şeker, zeytinyağı ve suyu derin bir kaba alıp mikserin en düşük ayarında çırpın.
- Daha sonra unu ekleyip hamuru yoğurun. Hamuru yuvarlayıp üzerini bir bezle kapatın ve 3 saat kadar dinlendirin.
- Dinlenen hamuru üç eşit parçaya bölüp merdane ile açın.
- Pizza tabanının üzerine önce domates sosunu, ardından mozzarella peynirini yayın.
- Üzerine dilimlenmiş mantar ve ton balığını dizin. Kekik serpip önceden ısıtılmış 250 derece fırında 5-6 dakika pişirin.
- Dilimleyerek sıcak servis yapın.
5. Napoli Pizza
Malzemeler:
- 3.5 su bardağı un
- 1.5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 top mozzarella
- 7-8 çeri domates
- 2 yemek kaşığı kapari
- 1 orta boy ton balığı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5-6 yaprak taze fesleğen
- 2 çay kaşığı kekik
- 3 çay kaşığı tuz
Nasıl yapılır?
- Ilık suyu yoğurma kabına alın. Maya ve şekeri ekleyip 5 dakika bekletin. Tuz ve zeytinyağını ekleyin.
- Unu azar azar ve eleyerek ilave edip 5 dakika yoğurun. Gerekirse un ekleyin. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
- Mozzarella ve domatesleri yuvarlak şekilde kesin. Kaparilerin fazla tuzunu almak için bir süre suda bekletin.
- Pizza sosu için karıştırma kabına salça, yarım çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kekik ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip çırpın.
- Hamuru unlanmış tezgahta elinizle bastırarak yuvarlak ve ince şekilde açın.
- Hazırlanan sosu üzerine gezdirin. Önce yuvarlak mozzarellaları, ardından domates ve diğer malzemeleri pizza hamurunun üzerine yayın.
- Hazırladığınız pizzayı, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
- Pizzayı fırından alıp kapari, fesleğen yaprakları, kekik ve zeytinyağı ile süsleyerek servis yapın.
Not: Pizza hamuru yapımında genellikle benzer malzemeler kullanılır. Tercihinize göre hamuru ince veya kalın açabilirsiniz.
Afiyet olsun!