İstanbul Depremine Yönelik Önemli Açıklamalar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, İstanbul’un depremle ilgili hazırlıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bakan Özhaseki, İstanbul’da bir taraftan rezerv alanlar belirlediklerini, bu alanlarda 300-350 bin konut inşa etmeyi planladıklarını ve diğer taraftan da Kanal İstanbul çevresindeki rezerv alanlarını, depremzedeler ile depremde ilk yıkılabilecek konut sahipleri için ayırmayı düşündüklerini belirtti.
“Eğer böyle olursa İstanbul kocaman bir hapishaneye dönüşür” diyen Özhaseki, İstanbul’daki 5,8 milyon bağımsız birimin 1,5 milyonunun riskli olduğunu vurgulayarak, “İlk etapta yıkılabilecek yapı sayısı 600 bin civarında. 7 ve üzeri büyüklüğündeki bir depremde 600 bin dairenin yerle bir olacağını düşünün. İstanbul’da her sokakta ortalama 2 binanın yıkılacağını varsayırsak, ulaşım tamamen durur. Altyapı çöker, doğal gaz ve diğer hizmetler verilemez hale gelir. Böyle bir durumda İstanbul, adeta devasa bir hapishaneye dönüşür.”
Olası Depremler İçin Özel Yasalar
Bakan Özhaseki, olası bir deprem durumunda İstanbul’a özel bir yasa taslağı üzerinde çalıştıklarını ifade etti. “Bu süreci mümkün olan en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Meclisin açılıp bütçe görüşmelerinin başlamasını beklemeye niyetimiz yok. Aciliyeti göz önünde bulundurarak, 1-2 ay içerisinde Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmayı ve İstanbul’un kentsel dönüşümü ile depreme hazırlığına dair yeni yasaları görüşmeye açmayı düşünüyorum.”
Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Yerinde Dönüşüm Projesi
Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yürütülen çalışmalara da değindi. Deprem bölgesinde devam eden “Yerinde Dönüşüm Projesi” kapsamında bugüne kadar 146 bin 376 başvuru yapıldığını belirtti. Özhaseki, bu başvurular arasında 125 bin kişinin konut, 21 bin kişinin ise ticari dükkan yapmak için müracaat ettiğini açıkladı. En fazla başvurunun Hatay’dan geldiğini söyleyen Bakan, “Hatay’da 60 bin, Kahramanmaraş’ta 20 bin, Malatya’da 19 bin ve Adıyaman’da 11 bin civarında vatandaşımız Yerinde Dönüşüm Programı’na müracaat etti.” şeklinde konuştu.